fredag, april 29, 2011

Kött gasas sönder

När det på köttförpackningen står "förpackat i skyddad miljö" så betyder det att man tillsatt syre till köttet bara för att den ska se röd och fin ut "för så vill vi konsumenter ha det". Nej tack, jag undviker sådant förpackat kött sen jag läste om det i Mats-Eric Nilssons böcker, men det är tyvärr ganska svårt att hitta ekologiskt nötkött som inte förpackats i denna gas. Därför var också köttfärsen vi köpte från Husa Gård mycket godare än den vi köper på Coop.

Louise Konsumentkoll har skrivit om detta länge och idag har även SvD en bra artikel om detta.

De skriver bland annat:
Nu visar en avhandling gjord av Åsa Lagerstedt Norström vid Sveriges lantbruksuniversitet att den syrestinna köttgasen på ett närmast systematiskt sätt ödelägger det svenska köttet och hindrar det från att mogna.

Listan på biverkningar är lång:

• Köttet blir segt.

• Fettsyror och proteiner oxiderar.

• E-vitaminhalten sjunker.

• Den goda saftiga köttsmaken kan förbytas i en fadd smak av gammal, flera gånger uppvärmd köttfärslimpa.

Det sker dessutom helt i onödan eftersom det finns bra alternativ som andra typer av gasblandningar eller vakuumförpackningar.

– I våra försök har vi visat att vakuumförpackat kött är mörare och smakar bättre, förlorar mindre vätska och har en längre hållbarhet än MAP-packat nötkött, säger Åsa Lagerstedt Norström.

Inga kommentarer: