lördag, mars 19, 2011

27 Hårdkokta fakta om ÄGG



1. Ägg innehåller alla viktiga vitaminer förutom C.

2. Ägg innehåller 35% protein, 65% fett och 0% kolhydrater.

3. Svenskar äter ca 200 ägg per person och år. Under påskveckan äter vi dubbelt så mycket.

4. Ägg är inte onyttigt som vi fick inpräntat under många år av Livsmedelsverket. Anledningen till det dåliga ryktet är att ägg innehåller kolesterol. Ca 230 mg kolesterol per ägg. Kolesterol anses ge hjärt- och kärlproblem (är det verkligen sant?). Men det kolesterol vi får i oss genom maten har inte speciellt stor påverkan på vår kropp. Kroppen producerar själv den största delen kolesterol (ca 2000 mg per dag) och sänker produktionen motsvarande mängd som vi stoppar i oss.

5. Du får i dig hela dagsbehovet av vitamin B12 om du äter 1 ägg.

6. Svenska ägg innehåller inga tillsatser och E-nummer.

7. 1 ägg innehåller 75 kcal och ca 50 mg av den viktiga Omega-3 fettsyran DHA. Mycket näring per kcal och inga tomma kalorier.

8. Ägg innehåller viktiga mineraler som kalcium, jod, magnesium, kalium, fosfor och selen.

9. Ägg innehåller antioxidanter i form av E-vitamin, selen, lutein, zeaxantin, kapsantin och betakaroten.

10. Ekologiska ägg – Märks med ”KRAV” och siffran 0 på äggförpackningen.
Hönsen ska vara frigående och kunna gå ut samt ha minst 4 kvm betesmark per höna.
Hönsen har större utrymme i stallet.
Hönsen ska ges dagsljusinsläpp och få tillgång till sandbad.
Hönsen får äta ett KRAV-godkänt foder.

11. Frigående höns utomhus – kunna röra sig fritt inne i stallet och kunna gå ut utomhus när de vill. Märks med siffran 1 på äggförpackningen.
Hönorna får mer utrymme än vanliga äggproducerande hönor.
Hönorna får äta ekologiskt godkänt foder som är ekologiskt odlat och inte är genmodifierat. De har även tillgång till rotfrukter och hö.
Ska följa KRAV´s regler och därmed blir de automatiskt KRAV-märkta.
Frigående inomhus (de får bara gå inomhus, aldrig gå ut) – Märks med siffran 2 på äggförpackningen.

12. Burhöns – Märks med siffran 3 på äggförpacknigen
Hönan får sitta inne i buren hela sitt liv. Det förekommer varianter på märkningen ex. ”Inredd bur” m.m. vilket innebär att det finns sittpine, ströbad m.m. i buren. I Sverige får max 16 höns vistas i samma bur.

13. Omega-3 ägg – Märks med ”Omega-3” förutom den vanliga siffermärkningen.
Hönsen utfodras med mat som innehåller krossade linfrö. Hönan ombildar sedan detta till Omega-3 som vi sedan kan tillgodogöra oss.

14. Förvara ägg i kylskåp i högst 8 grader C. Ägg håller bättre om de förvaras med den spetsiga änden nedåt.

15. Man kan testa hur färskt ett ägg är genom att lägga det i ett glas med vatten. Dagsfärska ägg ligger ner helt och hållet medan veckogamla ställer sig upp i vattnet. Om ägget flyter helt upp till ytan är det riktigt gammalt och bör inte ätas.

16. När man knäcker ett ägg ser man direkt om det är färskt. Gulan ska vara hög, vitan klar, seg och tjock runt gulan och lite mer trögflytande mot kanterna.

17. Äggskalet består i huvudsak av kalk.

18. Gulan är det egentliga ägget. Den innehåller allt en befruktad cell skulle behöva för att bli en färdig kyckling.

19. Idag rekommenderas ca 10 g protein efter träningspasset vilket motsvarar ca 1,5 ägg.

20. Risken att få salmonella om man äter råa svenska ägg är liten. Men undvik att äta råa ägg utomlands.

21. Äggen sorteras efter storlek
S små 43-53 g,
M medium 53-63 g,
L stora 63-73g,
XL mycket stora över 73g.

22. För kokta ägg picka hål på skalet i den trubbiga ändan på äggen. Under skalet i den trubbiga ändan finns en luftblåsa och gör man ett litet hål där så spricker inte äggen så lätt under kokningen.

23. Maten som hönorna äter påverkar i hög utsträckning vilka näringsämnen som lagras in i ägget. Den här egenskapen upptäcktes genom att fiskallergiker blev sjuka av ägg som värpts av hönor som matats med fisk.

24. Om ägget är svårt att skala kan du lägga det i kallt vatten. Färska ägg är svårare att skala.

25. Äldre hönor lägger inte ägg lika ofta men värper istället större ägg. En höna lägger ungefär 300 ägg per år.

26. Ägg kan frysas och tinas med bibehållen kvalitet om man knäcker ägget och blandar samman gulan och vitan före infrysningen.

27. Färgen på äggskalet beror på att bruna höns för det mesta lägger bruna ägg och vita höns värper för det mesta vita ägg.





Källor: svenskaagg.se, Kostdoktorn om kolesterol, matdagboken.se,
och lite här och där från Internätet

20 kommentarer:

Anonym sa...

Genialt post. Tak for info!

:) Jane

Bo sa...

Ett fakta till är att hönsfodret inom äggindustrin är så brandfarligt så det innehåller flamskyddsmedel. Ät därför ekologiska ägg

hemul sa...

Hej! :-)

Hjälper inte.
"I KRAV-märkta ägg finns lika mycket dioxin och tungmetaller som det gör i vanliga ägg. Detta kommer från fiskmjölet där fisk från orena hav används som foder. Ethoxyquin är ett flamskyddsmedel som sätts till i fiskmjöl då detta är så torrt att det lätt kan antända vid fel hantering. Ethoxyquin är ett mycket farliga ämne som hönan får i sig via fiskmjölet och som sedan vi äter genom ägget. KRAV tillåter fiskmjöl som hönsfoder."
http://miljoansvar.dinstudio.se/empty_25.html

pussel sa...

För att inte äggen ska spricka när man kokar dom är det bra med bara lite vatten i kastrullen, upp till knappt halva ägget. Dessutom går det fortare att koka upp och går åt mindre energi.

Tack för ägginfon! =)

pussel sa...

Bo, är det därför vi ska äta ekologiska ägg? Inte för att det är oacceptabelt med djurplågeri? Suck.

Annica sa...

pussel: Vart har Bo skrivit att vi inte ska äta ekologiska ägg av den anledningen?

Bo sa...

Pussel, nu är ju allt vi äter levande, allt har en själ och medvetande, ÄVEN växter. Så antingen får man acceptera det eller dö av svällt då även vatten innehåller levande varelser.

Anonym sa...

Jag har hört att äggförpackningar med "extra stora frukostägg" eller liknande, är sådana ägg man ska undvika att köpa. Detta på grund av att hönorna kan få skador av att lägga så stora ägg. Vet ej om det är sant, men jag undviker att köpa dem för säkerhets skull.. Ekologiska gäller, synd att de är så dyrt bara förhållandevis..

Jeanikee sa...

Underbart inlägg! =)

Viktnedgangsomfunkar sa...

Älska ägg! <3

Mia sa...

Snart ska ekologiska höns förhoppningsvis få musselmjöl istället för fiskmjöl för att få sitt behov av animaliskt protein tillgodosett. Av musslor som dessutom först renat havet från kväve.

JOHN sa...

Tack för ett riktigt bra inlägg! Nu har jag FULL koll på äggen! :)

Trillian sa...

Tack för alla kommentarer. Jag är helt överväldigad att fler gillade att läsa om ägg ;)

Anonym sa...

Synd bara att innehållsdeklarationen inte stämmer alls, kolla livsmedelsdatabasen.

Trillian sa...

Anonym - det beror väl helt på vilken livsmedelsdatabas du valt att tro på.

Anonym sa...

"Tänk särskilt på

En viss andel av fodret i foderstaten till fjäderfä och grisar får vara konventionellt foder. Se reglerna för djurhållning i kapitel 5. Det är viktigt att varje foderblandning är märkt med andelen KRAV-certifierat foder. Då kan den som följer reglerna i kapitel 5 planera sin utfodring så att djuren inte får för mycket konventionellt foder."
KÄLLA: http://www.krav.se/KravsRegler/11/2/

Anonym sa...

Då kan man ju undra vilken livsmedelsdatabas som Trillian litar på.

Både SLV:s databas och den finska motsvarigheten anger att det är ca 12 g protein per 100 g. Däremot så är det ca 35 energi-procent från proteinet.

Anonym sa...

Hej!
Måste bara fråga angående förvaring av ägg. Måste de verkligen förvaras i kylen? Svärmor förvarade alltid äggen i skafferiet, och även affärerna brukar sälja äggen utanför kyldisken.

Trillian sa...

Inte för att jag är någon expert, men jag är övertygad om att du inte behöver förvara de i kylen. Men jag tror att de håller längre om du har de i kylen. Men är du storkonsument och äter upp äggen fort så ser jag ingen fara med att ha de i rumstemperatur.

Elin sa...

"Ekologisk äggproduktion

Ungefär 10 procent av hönorna i Sverige finns inom den ekologiska äggindustrin (1). Inhysningen liknar många gånger den för vanliga "frigående", hönorna hålls i stallar med stora grupper på upp till 3000 djur, men de ska ges tillgång till en gräsbevuxen rasthage utomhus under sommarhalvåret. De får vara högst 6 hönor per kvadratmeter istället för 9, och det ska finnas tuppar i gruppen (15). Det är dock samma högproducerande raser, samma slaktmetoder och samma kläckerier där tuppkycklingarna dödas som används även inom ekologisk äggproduktion. Undersökningar har visat att även om höns erbjuds utevistelse så är det långtifrån alla som hittar ut, speciellt i grupper på flera tusen höns (16). Troligen har minst hälften av de ekologiska hönorna aldrig varit ute."

källa: http://www.djurensratt.se/vara-fragor/djur-i-livsmedelsindustrin/honor-tuppar