fredag, juli 29, 2011

Blomkålsmos



Shit pommes blomkål vilket gott blomkålsmos jag fick till. Såhär ska jag alltid göra den i fortsättningen.

Ingredienser
1 ekologiskt blomkålshuvud
1 salladslök
grädde
salt
vitpeppar
mjukost

Gör såhär:
1. Koka blomkålen och salladslöken i bitar i grädde, smör, salt och vitpeppar tills den är mjuk.
2. Häll över gräddkoket i en bunke och blomkålen i en annan.
3. Mosa ihop blomkålen med en stor klick mjukost och eventuellt lite av gräddkoket. Smaka av med salt och peppar och ta mer gräddkok om det behövs.
4. Stek till lite ekologisk korv (eller något annat gott).

Fakta om blomkål:
Blomkål innehåller ca 2-3 gram kh/100 gram. Med andra ord ett perfekt tillbehör för lowcarbaren.

C-vitamin 49 mg
D-vitamin 0 mcg
Energi 19,3 kcal
Fett 0,3 g
Fibrer 1,9 g
Folat 64 mcg
Järn 0,5 mg
Kalcium 22 mg
Kolhydrater 2,1 g
Mättade fettsyror 0,06 g
Protein 2 g
Zink 0,3 mg

2 kommentarer:

Anna/Fru C sa...

Håller med dig, blomkålsmos är jättegott, det slår potatismos! Mitt godaste gör jag ungefär som du, men med philadelphiaost och så lite av Renée Voltaires buljongpulver som krydda.

Berit Johansson sa...

kokar du allt i bara grädde inget vatten alls? och hur mycket grädde ungefär? låter jättegott så måste provas :)