lördag, februari 19, 2011

Mumsiga LCHF-semlor


Hittade detta recept på mandelkakor inne hos Green Kitchen Stories så jag snodde receptet och tänkte att de kommer bli perfekta som grund till ett par härliga små mini LCHF-semlor. Jag hade rätt. Blev en jättebra ersättning. Inte som vanliga fluffiga semlor men helt okej som en alternativ semla så att säga. Den är liten men väldigt energirik så det räcker gott och väl. Blev proppmätt.

Blanda blanda...


Ingredienser:
6 dl mandelmjöl
0,5 tsk salt
0,5 tsk bakpulver
0,5 dl kokosolja (originalreceptet har något som kallas för grape seed oil)
2 ägg
1 tsk raw agave sirap (originalreceptet har 1 tsk honung)

edit 110220: Kom på såhär i efterhand att det säkert skulle vara gott med kardemumma i degen. Så nästa gång ska jag testa att ha i 1 tsk kardemumma.


Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda ihop alla ingredienser.
3. Rulla till 11 st bollar och sätt i fina kakformar.
4. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills de har en fin gyllenbrun färg.


Rulla rulla...Grädda grädda...


För LCHF-semlor:
1. Gör en sockerfri mandelmassa.
2. Vispa grädde hyfsat hårt.
3. Pudra över yttepytte florsocker.
4. Brygg en god kopp kaffe.
5. Ät sakta och njut av alla smaker.


Energifördelning (beräknad på 11 mandelbullar utan grädde och mandelmassa)
Kolhydrater 3,52E% (2 g)
Protein 11,92 E%
Fett 84,56E%
217 kcal per styck

edit 110312: räknade om energifördelningen efter anmärkning från KickAnn. Det blev betydligt mindre. Upptäckte att jag hade räknat med grädden iaf. Klantjag! Så tack KickAnn för att du var så uppmärksam.

20 kommentarer:

Anonym sa...

Tackar! Ska pröva det till fettisdagen. EN semla ska man ju äta varje år. Blir lite tufft att titta på när de andra smaskar annars.

Duger de här bullarna som fikabröd annars? Jag lär ju inte äta 10 semlor själv precis och gubben godkänner nog bara "äkta" vara.

Trillian sa...

Ja det blev lite många med 11 stycken. Man kan ju annars halvera receptet. Jag får fundera på andra användningsområden. Kanske gröpa ur lite och fylla med hallon och en skvätt vispad grädde? De är väldigt mastiga.

Anonym sa...

Mmm, låter gott också. Man borde kunna använda dem till någon form av bakelse också? Dela i tre bottnar och fylla med vanliga tårtgrejor (fast lchf då förstås), garnera lite snyggt och ha som alternativ när familjen äter tårta på födelsedagar.

Jag ska köpa raw agave och kokosolja efter lön sen. Det var skitdyrt på coop. 159 för oljan. Då vill det till att man gillar den så man använder den till mera sen.

Jane sa...

Mums, det ser lækkert ud! Det må jeg prøve ved lejlighed :)

Trillian sa...

Jane, det tycker jag absolut att du ska =)

JOHN sa...

Verkar fantastiskt gott! Måste bara testa denna supersemla! Problemet är bara det här med mandelmjöl. Det finns inte att få tag på i Jönköping och skall man beställa på nätet så är det ju riktigt dyrt.

Hur brukar du göra?

Tess sa...

Mandelmjöl går bra att göra själv om man har en matberedare eller mixer hemma =) Blir ibland lite större bitar kvar, men det är ju bara att ta bort dem när man inte orkar köra maskinen mer ;o)

KickAnn sa...

Mandelmjöl kan man lätt få till med hjälp av en (elektrisk) kaffekvarn. Då blir det riktigt fint mjöl på bara några sekunder.

Kokosolja är ett fett som har många kända hälsoeffekter som man gärna kan äta någon matsked per dag av. Laurinsyran verkar motarbeta virus och infektioner i kroppen. Bra också att steka i eftersom det oxiderar först vid 180 grader. Läs bl a artikel i 2000-talets Vetenskap (nr5/2010) eller googla! Kan ev ha viss effekt även mot demens.

Tess sa...

Tack för receptet förresten! Hittade hit via Kostdoktorn =)

Anonym sa...

Mal mandelmjöl själv i mandelkvarn. Det går utmärkt.

Slottets lilla värld sa...

Brukar göra nötmjöl själv. Lite olika fördelningar, men hasselnötter och paranötter brukar jag använda. Lika delar ibland, en del hassel + två delar para ibland, ibland en del hassel, en del para och en del mandel. Kör i matberedaren. Perfekt!
Ska spara detta recept och testa vid lämpligt tillfälle. Funkar det med björksocker, tror du? Testar på det!

Trillian sa...

John - Jag köper från LCHF-butiken, men jag har även malt själv. Då skållar jag först mandlarna och sen kör jag till ett fint mjöl i min mixer. Fungerar bra men tar lite tid med att skala nötterna och skålla osv så därför brukar jag köpa mjölet. Tyvärr har jag inte hittat i nån butik vilket jag tycker är skumt eftersom det borde finnas en efterfrågan. Nu är det ju många som gör såna där macroner och de gör man ju på mandelmjöl.


Tess - Varsågod, kul att du kikade in här och kommenterade =)


KickAnn - Tack för tipset. Har faktiskt funderat på att köpa en kaffekvarn.


Slottets lilla... - Tack för tipset, lät som en bra blandning. Framförallt med paranötterna. Det ska jag testa.

Puttrik sa...

Grape seed oil = druvkärneolja och finns i de flesta butiker.

Eva-Britt sa...

Kan man frysa in dem kanske för att ta fram vid tillfälle?
Eva-Britt

Trillian sa...

Eva-Britt - Absolut. Jag har frysit in alla och tar fram en ca 1-2 timmar innan vi ska fika.

Häromdagen tog jag fram en samtidigt med lite blåbär, hallon och björnbär och åt det tillsammans med en generös klick grädde. Det blev som en supermumsig tårtbit. Så när jag fyller år i april så ska jag använda detta recept som en grund för tårtbotten.

KickAnn sa...

Hej igen!

Provade att göra dom lagom till fettisdagen och dom blev väldigt goda. Och kardemumma är ett måste förstås :-)

Blev fundersam till energiberäkningen bara... det lät väldigt mycket att en sådan liten minibulle skulle innehålla nästan 400 kcal så jag vägde och räknade lite. Kom då fram till att 6 dl mandelmjöl vägde 210 gram vilket ger 1210 kcal (=LCHF-butikens mandelmjöl). Kokosoljan väger ca 40 g vilket ger 360 kcal. De två äggen ca 150 kcal. S:a 1720 kcal vilket delat med 11 bullar blir 156 kcal. Låter mer rimligt tycker jag eller hur har du räknat?

Vill man få ner energin ytterligare (eftersom det tillkommer för mandelmassan (som jag blandar med mandelmjöl/lite Sukrinmelis/grädde/vatten)+ vispad grädde, kan man nog ersätta t ex hälften av kokosoljan förslagsvis med en klick turkisk/grekisk youghurt. Tror att det ska funka utan att det blir alltför många kolisar.

Beträffande att köpa mandelmjöl vet jag att Lidl hade det förut till ett billigt pris men det försvann ur sortimentet iaf här där jag bor. Kanske man kunde ställa frågan till dem nationellt om de kunde prova ta in igen då efterfrågan troligen ökat?

KickAnn sa...

Ett litet PS för den som undrar:
Jag räknade inte med sirapen eftersom jag själv inte tycker det behövs nån sötning i själva bullen. (Däremot något lite i mandelmassan).

Så där tillkommer förstås några kalorier för dem som tillsätter socker men borde inte bli så mycket?

Trillian sa...

Ah, tack KickAnn, då ska jag göra en omräkning av kalorierna. Tyckte själv att det blev mycket, men jag reagerade inte eftersom det mesta jag äter nu med LCHF är kaloririkt :)

Bella sa...

Jag läste nånstans att Lidel skulle ha mandelmjöl, men själv har jag inte hunnit kollat det ännu. Vet inte hur mycket och inte hur många kolisar heller.

Anonym sa...

Agave sirap är egentligen det sämsta sötning, innehåller 100% fruktos.... icke bra :) Använd skuren/stevia som förslag