söndag, maj 22, 2011

Kokosfett gör oss smala - 33 intressanta fakta om kokosfett


Jag använder den här kokosoljan från Renée Voltaire. Smakar frisk kokos och kostar strax under 100 kr för 326 g.


1. Kokosfett är naturens mest mättade fett. En färsk kokosnöt innehåller ca 33% fett där 90% är mättat.


2. Fiberhalten på 9% är mycket hög och kokosnötens GI-värde är lågt.


3. Halten protein är bara 3,3% men ligger högre än t ex frukt.


4. De vitaminer och mineraler som utmärker sig i kokosnötens näringsdeklaration är zink, kalium, fosfor, magnesium, järn, B6 och folsyra.


5. Det har påståtts att kokos kan öka upptaget av vitaminer och mineraler från andra livsmedel.


6. Kokosfett innehåller en hög andel laurinsyra (samma substans som i bröstmjölken skyddar mot bakterie och parasitangrepp). Det som gör laurinsyra speciell är att den har låg smältpunkt trots att den är mättad. Som snabbt metaboliseras till ketoner i levern och sedan går direkt ut i blodet och hjärnan.


7. En annan god effekt är att laurinsyra har antibakteriella egenskaper och dessutom kan ombildas till monolaurin, en fettsyra med ännu starkare antibakteriell effekt. Det kan bidra till en bättre tarmflora och på sikt även mag-/tarmhälsa och immunförsvar. Viss forskning visar också att det kan skydda mot svampinfektioner och olika tarmparasiter. Även en viss effekt mot virus har visats, vilket skulle kunna skydda mot hepatit, influensa och mässling. En hög halt laurinsyra har även visat sig minska risken för depressioner, vilket är tänkbart eftersom hjärnan består av fett.


8. En intressant effekt av kokosfett är dess positiva påverkan på ett antal neurodegenerativa sjukdomar, där Alzheimers sjukdom är en. (Inne hos Toxiska Epistlar läste jag om en patient med demens som fick en matsked kokosfett morgon och kväll och efter två veckors matande kvicknade patienten till och började göra sig kontaktbar).


9. Kokos smälter tvärt vid cirka 25 grader, vilket gör att kokosfett inte ger någon flottig känsla i munnen utan en sval och gräddig känsla som många tycker om.


10. Kokosoljan hjälper dig att gå ner i vikt och behålla hälsan på ett sätt som inget annat fett. Orsaken är återigen de hälsosamma medellånga fettsyrorna, de påskyndar ämnesomsättningen genom att förbränna fler kalorier, vilket resulterar i viktminskning. De cirkulerar inte i blodbanorna som andra fetter gör utan sänds direkt till levern, där de omedelbart omvandlas till energi. Kroppen använder alltså kokosoljan för att producera energi i stället för att lagra den som kroppsfett.


11. Vid dagligt intag av kokosolja kan man märka en lätt ökning av blodtrycket och kroppstemperaturen. Anledningen är den ökade ämnesomsättningen i samband med förbränningen av medellånga fettsyrorna. Energin ökar och det blir lättare att ta sig an de uppgifter man står inför. När du blir van vid den energinivån som kokosoljan skapar, kommer du att äta mindre födoämnen som innehåller socker och stärkelse.


12. När du äter mindre socker- och stärkelserik föda minskar glukosmängden i blodbanorna och blodsockernivån sjunker. Avsaknaden av glukos gör att fettcellerna avger fettsyror i stället för att lagra dem. När socker är närvarande i blodet lagrar fettcellerna fett, men när det inte finns frigörs fett från fettcellerna.


13. Kokosoljan innehåller inga transfettsyror.


14. Vid normal rumstemperatur är kokosoljan gråvit och fast.


15. När temperaturen stiger till 25–28 grader övergår den i flytande form.


16. En diet innehållande kokosolja stödjer omvandlingen av långa fettsyror som EPA och DHA i kroppen och normaliserar balansen mellan Omega 6 och Omega 3.


17. Kokosoljan sänker det onda kolesterolet (LDL).18. Det goda kolesterolet höjs vid intag av kokosolja.


19. Vid en daglig konsumtion av kokosolja minskar risken för åderförkalkning dvs förträngande fettansamlingar och förkalkningar i kärlväggarna.


20. Kokosolja är även utmärkt att använda som massageolja.


21. Kokosoljans små molekyler gör att den lättare tas upp av huden och har därmed en mjukgörande verkan.


21. Kokosolja skapar en barriär mot infektioner, hindrar rynkbildning och åldersfläckar. För att komma till rätta med torr, grovporig och rynkig hud är oljan ett bra hjälpmedel.


22. Även vid eksem och psoriasis har kokosoljan visat sig vara till stor hjälp.


23. I vissa fall kan kokosolja även reparera skadad hud, oljan absorberar av bindvävens cellstruktur, den tränger in djupt och stärker därmed underliggande vävnad.24. Oljan är även utmärkt som hårstärkande medel för att motverka mjällbildning. Värm olja i vattenbad vid hårinpackning.


25. Kokosolja är mycket motståndskraftig vid uppvärmning. Den börjar oxidera först över 198 grader.


26. Kokosnöten är egentligen ingen nöt utan ett frö, vilket gör att de flesta nötallergiker kan äta kokos utan problem.


27. Det sägs att vattnet i en kokosnöt är sterilt och kan användas som dropp till patienter om det behövs.


28. Kokosvatten är den klara vätskan som finns inuti en ung grön kokosnöt. Det är inte att förväxlas med den vätska som finns inuti en mogen brun kokosnöt, som faktiskt är kokosmjölk och är mycket fett. Det är fruktköttet i den mogna bruna kokosen som skapar mjölken.


29. Kokosolja ska inte förväxlas med det härdade kokosfettet som finns att köpa i våra livsmedelsbutiker (ni vet de där billiga i silverpaket som folk köper och gör ischoklad av till jul).


30. Använd kokosfett till stekning av kött och fisk, poppa popcorn, fritera något, sautering av grönsaker och till salladsdressing.


31. Kokosflingor är också bra och kan användas i din hemgjorda müsli eller i en nöt- och fruktblandning.


32. Tillsätt 1 msk vid kokning av ris, varför inte i morgongröten och vid mixning av näringsdrinkar – ”smoothies”.


33. Kroppen reglerar och sköter om anpassningen: en naturlig övergång till en sundare kostföring. En lagom terapeutisk dos är 3 – 4 msk per dag. Detta tillgodoser en tillräcklig tillförsel av laurinsyra för att bygga upp immunsystemet


Så om du inte redan använder kallpressad kokosolja så är det dags att börja nu. Själv har jag börjat använda 1 msk i mitt te varje morgon. Och från och med igår började jag smörja in ansiktet med kokosolja inför natten. Det sa bara slurp så hade huden sugit in oljan och kvar var en frisk doft av kokos.

Vilken kokosolja använder ni?


Källor, allt som kan läsas ovan har jag hittat hos följande länkar:
Mat och Dryckestips
Pulstagning

Kostdoktorn
Paulun
Toxiska epistlar
Veneroida
Marianns LCHF & Bak

16 kommentarer:

Lina @ Naturlig njutmat sa...

Vilken bra kokosfettinformation!
Jag har testat Kung Markattas som finns i vanliga livsmedelsbutiker men den smakade tyvärr inte alls gott. Nu använder jag Kokos Natur från Crearome, supergod!

Trillian sa...

Har inte testat nån av dem. Så jag ska helt klart kolla upp Crearome. Jag använde Cocosa tidigare men den kostade 199 kr burken från hälsokostbutiken.

Millas Hälsoblogg sa...

Jag tycker den är suverän. Använder i matlagning, bakning och att smörja in mig med. Jag har bara använt Bio Foods

Trillian sa...

Ja det där med att smörja in sig med kokosfett fungerar fantastiskt. Jag använder den lite här och där nu på kroppen och det känns jättebra där jag smort in oljan. Nån natt ska jag smörja in mina fötter och sova med ett par strumpor. Min dotter har också börjat använda kokos på kroppen och idag när jag hämtade henne så doftade hela hon kokos när hon hoppade in i bilen =)

Lilly sa...

Jag hittade en billig och bra på www.levandehud.se Den är ekologisk och kallpressad och den billigaste jag hittat än sålänge. :)

Hana_Caena sa...

Hittade min burk med kokosfett på Goodstore i sthlm. 149 kr för en stor burk!!
Mycket gott i te och även att steka i (den utan smak)
Har inte riktigt kommit dit att jag tar direkt i munnen..

Trillian sa...

Lilly och Hana_Caena, tack för tipsen.

Anonym sa...

Rawfoodshop.se har flera bra cocosoljor. Hälsar Lena

Janicke sa...

Härlig info, tack! Mitt tips är att handla i LCHF-butiken, http://www.lchfbutiken.se/
Ett kilo Crearome kostar 189 kr.

Trillian sa...

Janicke, tack för tipset. Handlade från lchf-butiken häromdagen, men köpte inte kokosoljan eftersom det var en så stor förpackning. Jag skulle vilja testa först med en provförpackning. Och jag älskar verkligen Renée Voltaires. Den är så himla god.

åse @ 56kilo.se sa...

Trevlig sammanfattning!! jag smörjde in händerna i morse och är len som en babyrumpa! =) Min mage måst nog dock vänja sig lite vid oljan för jag är lite upprorisk i magen och smått illamående sedan min matsked. Men jag tror som sat att det är en vana.

Anonym sa...

Att kokosvatten bara finns inuti en ung grön kokosnöt är fel. En brun kokosnott, som egentligen är mogen och torr innehåller mindre kokosvatten eftersom vattnet har torkat ut och bildat mer kokosnöt. Kokosmjölk finns inte heller färdig inutti kokosen utan man tar ut kokosnöten och kokosvatten ur skalet och mixa den. Sedan silar man smeten och separerar kokosflingor från kokosmjölken.

Josef Boberg sa...

Bra information - Trillian - som jag har länkat in i texten under rubriken "JOSEFS HÄLSOTIPS" HÄR.

Om LCHF-kosten som sådan har jag samlat en del om HÄR.

Anonym sa...

Cocosa gör mig varm som en kamin och svettas enormt bytte till rene voltaire utan samma problem, vart orolig att jag skulle få sluta pga sommaren då cocosa gjorde stora lå sjkivor under armarna även då jag låg i soffan.

Maud E Mellström sa...

hittade 675gr Kung Markattas kokosolja på Coop idag - 99kr!/Maud www.viktcoachning.se

Nathalie sa...

Jag har köpt min på bodystore! 65 kr för 500 g. ekologisk kallpressad.