onsdag, maj 18, 2011

Köttfärsgratäng med grönsaker, halloumi och ostsås


En av mina favoritgratänger tidigare var en gratäng med köttfärs, potatis och ostsås. Så jag var tvungen att lchf-anpassa den och istället för potatis ha i morotsstrimlor, champinjoner och halloumi.

Häng med nu för det är mycket ingredienser...

Ingredienser:
Till köttfärsröran
400 g köttfärs
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
1 msk sambal oelek
1 tsk spiskummin
1 tsk oregano
0,5 tsk cayennepeppar
0,5 tsk vitlökspulver
1 msk paprikakrydda
svartpeppar
salt
1 brk passerade tomater

Till ostsåsen
5 dl grädde
50 g smör
3 dl Västerbottenost

Övriga ingredienser:
8 stora champinjoner
2 stora morötter
1 pkt halloumi

Ostsåsen:
1. Börja med ostsåsen eftersom en lchf-sås behöver lite mer tid på sig än en som tillagas med mjöl.
2. Smält smör, häll i lite grädde åt gången och låt koka in, fyll på tills all grädde använts och såsen fått en lagom krämig konsistens. Krydda med salt och ganska mycket vitpeppar. Ta bort såsen från plattan och rör ner riven västerbottenost. Blanda ordentligt.

Köttfärsröran:
1. Stek köttfärs tillsammans med pressad vitlöksklyfta, finhackad lök, sambal, spiskummin, oregano, vitlökspulver, paprikakrydda, svartpeppar och salt. Stek tills allt är genomstekt och smaka gärna av och tillsätt mer av kryddorna om det behövs.
2. Tillsätt passerade tomater och låt puttra i 10-15 minuter.

Övriga ingredienser:
1. Skiva champinjoner och stek de tills de inte vätskar något mer. Salta och peppra och häll i en smörklick mot slutet så blir de extra goda. Lägg åt sidan.
2. Stek kuber av halloumi tills de blivit gyllenbruna. Lägg åt sidan.
3. Strimla morötter med en julienneskalare. Lägg åt sidan.

I gratängformen:
1. Börja med 1/3 av ostsåsen i botten av formen.
2. Lägg i alla champinjoner.
3. Juliennemorötterna.
4. Halloumiosten.
5. Köttfärsröran.
6. Och sist den goda ostsåsen över hela anrättningen.

Stek i 225 grader varm ugn tills allt fått en fin färg i ca 15-20 minuter.









Inga kommentarer: