onsdag, maj 04, 2011

GI-chokladminttårta


Om man nu ändå ska äta chokladtårta så kan man ju göra en nyttigare variant. Och den här tårtan blev allt det och lite till. Alla tyckte att den var supergod och vi åt på den i en vecka, till och med Felix som är en sockergris gillade tårtan. Mastig med en otroligt god chokladsmak. Förmodligen Valrhona cacaons förtjänst. Kanske lite väl stor, men är man många så blir det ju bra. Går säkert att frysa in också, men det testade jag aldrig.



Chokladsmet till 3 x kakbotten
200 g smör
1,5 dl agavesirap
4 st ägg
3 dl grädde
4 dl siktat dinkelmjöl
1,5 dl valrhona cacao
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1 tsk ingefära
1 krm salt
200 g 70% mörk choklad

Glasyr
3 dl grädde
200 g 70% mörk mintchoklad (eller vanlig mörk)
1 tsk smör

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Vispa ihop smör och agave sirapen.
3. Separera äggen i två skålar. Vitorna i en egen skål och gulorna ner med smör och sirapsblandningen.
4. Blanda i en ny skål mjöl, cacao, bakpulver, vaniljpulver, ingefära och salt.
5. Varva med att blanda ner mjölblandningen och grädden i smeten.
6. Smält choklad i vattenbad och rör ner i smeten.
7. Vispa vitorna hårt och rör ner i smeten med en slickepott.
8. Fördela smeten i 3 lika stora springformar (jag använde samma).
9. Baka varje del i mitten av ugnen ca 12-15 minuter.
10. Gör glasyren; koka upp grädden och ta av plattan. Rör ner chokladen och smöret i grädden så att allt smälter.
11. Lägg första kakan upp och ner på ett tårtfat. Bred på ett lager glasyr.
12. Lägg på nästa kaka och bred på ett lager glasyr.
13. Lägg på den sista kakan och bred resten av glasyren över hela kakan.
14. Ställ in kakan i kylen i några timmar. Jag gjorde tårtan dagen innan kalaset.






Smeta den goda glasyren runt hela tårtan.


Serverades med melon, mango, hallon och grädde

Energifördelning (beräknad på 20 bitar)
Fett 25 g
Protein 6 g
Kolhydrater 28 g


Minnesnotering till mig själv; köp en liten skopa som jag kan göra melonkulor med.
Inspirerad av Annika Sjöö

Inga kommentarer: