måndag, februari 14, 2011

Min hemmagjorda Hollandaisesås


God och enkel hollandaisesås blev det till dagens ungsbakade lax. Exakt samma bas som när jag gör bearnaisesås. Bara att jag kryddar med citron istället för dragon.

Ingredienser:
150 gram smält smör
3 + 3 msk vatten
3 msk vitvinsvinäger
1 schalottenlök grovhackad
4 vitpepparkorn
3 äggulor
1 msk citronsaft


Gör såhär:
1. Smält 150 gram smör.

2. Lägg följande ingredienser ner i en kastrull; 3 msk vatten, 3 msk vitvinsvinäger, 1 hackad schalottenlök, 4 krossade vitpepparkorn. Reducera helt. Häll därefter i 3 msk kallt vatten (ska inte kokas upp igen).

3. Sila ner vätskan i en skål och sätt skålen över vattenbad. Låt inte vattnet koka. Den ska bara vara varm. Vispa LUGNT ner 3 äggulor. Ett i taget. Vispa tills varje äggula tjocknat.

4. Ta bort skålen från värmen. Jag ställer den på en blöt handuk för att den ska stå stadigt.

5. Därefter droppar man ner smöret (utan det vita) och fortsätter vispa lugnt.

6. Smaksätt med citron, salt och vitpeppar.

7. Lägg skålen över vattenbadet då och då för att fortsätta hålla såsen varm. Men var försiktig så den inte får för mycket värme för då skär den sig ganska lätt. 

Inga kommentarer: