söndag, augusti 07, 2011

Spröd kokoskaka med bär och vaniljcreme (lchf)


Tänk att misstag gör att det istället uppstår en ny kulinarisk rätt. Det här blev verkligen sjukt gott! Jag skulle testa att få till lchf-scones, ungefär som mina lc-minutbröd jag gjort i micron sista tiden, men istället blev det nån slags spröd kokoskaka. Men en kaka helt utan socker. För att få lite sötma så serverade jag till en röra på bär+vaniljpulver och creme fraiche+vaniljpulver. Och tro mig... SJUKT GOTT!!! Jag skulle kunna tänka mig att man kan ha i lite vaniljpulver i smeten också nästa gång, bara för att den ska bli ännu mer lik en kaka. Men ärligt talat så behövs det inte eftersom kokosmjölet ger den karaktär.

Ingredienser
2 dl kokosnötsmjöl
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
100 g smör
2 dl grädde
2 dl rysk yoghurt

Gör såhär:
1. Blanda ihop kokosmjöl, salt och bakpulver.
2. Rör ner kuber av smöret och arbeta in i degen.
3. Blanda snabbt ner grädde och yoghurt och låt smeten vila lite så den gonar ihop sig.
4. Rulla till 8 bollar och platta till dem på plåten.
5. Grädda i 250 grader ca 7-10 minuter.
6. Blanda vilka bär som helst med 0,5 tsk vaniljpulver.
7. Blanda tjock creme fraiche med 0,5 tsk vaniljpulver.

Varje kaka innehåller 255 kcal och 2 g kolisar.
Med 2 msk bärröra och 2 msk vaniljcreme blev det 367 kcal och 5 g kolisar.



Innan gräddning och tillplattning.

2 kommentarer:

Millas Hälsoblogg sa...

Vad gott det låter. Är Rysk yoghurt mer syrlig?

Trillian sa...

Nej den är mer len i smaken än tex Turk/Grekyoghurt. Lite mer samma lenhet som creme fraiche har. Den har 17% fett.