lördag, augusti 27, 2011

Foccacia med tomat, creeme cheese och kalamata


Ett italienskt gott bröd som passar perfekt till en god soppa eller varför inte till buffén. Superenkel var den att göra också. Jag är ju som bekant inte så duktig på att baka bröd (även om det ska bli ändring på det) så därför blev jag så himla glad när jag verkligen lyckades med detta recept. J sa imorse när han åt den "det här är nog det godaste brödet du gjort". Den här kan man ju också variera i oändlighet. Peta ner det du har hemma eller ha den a la naturelle med lite flingsalt och örter på.

Ingredienser
(Räcker till en springform. Dubbla receptet om du ska köra den i långpanna)
25 g jäst
3 dl mjölk
0,5 tsk salt
0,25 dl olivolja
2 dl durumvetemjöl
5 dl vetemjöl

Peta ner i brödet: (eller ta det du har hemma)
Kalamataoliver
Körsbärstomater
En god färskost (jag hade Boursin vitlök)
Flingsalt
Färsk rosmarin

Gör såhär:
1. Värm mjölk till fingervarmt.
2. Smula ner jästen i en matberedare och tillsätt mjölken och rör tills jästen löst sig.
3. Tillsätt mjöl, salt och olivoljan och kör matberedaren ett tag. Degen är ganska kletig.
4. Jäs degen under bakduk i 40 minuter.
5. Pensla en springform med olivolja.
6. Arbeta ihop degen i bunken och häll över den i springformen.
7. Tryck ut degen ordentligt i springformen.
8. Jäs degen i 30 minuter under bakduk.
9. Pensla foccacian med olivolja och strö över flingsalt och färsk rosmarin.
10. Nu är det tajm för fyllning (om man vill). Tryck ner lite körsbärstomater, kalamata och färskost jämt fördelat över foccacian.
11. Jäs ytterligare i 10 minuter under bakduk.
12. Sätt ugnen på 200 grader och baka foccacian i nedersta falsen i ugnen i ca 20-25 minuter eller tills den fått fin färg.



1 kommentar:

Anonym sa...

Helt otroligt gott det var, åt nog nästan upp hela själv :-) lite för mycket salt för att vara helt perfekt.
Puss
//J