lördag, januari 24, 2009

Doktor Dahlqvists Blogg - Boken


Boken är nu läst.

Boken är en förbokad (oj blev ett konstigt ord) form av Annika Dahlqvist blogg (se länk till höger). Det är Bo Zackrisson som har redigerat bloggen till ett läsligt bokformat. Han har inte heller valt att ta inläggen i kronologisk ordning, utan byggt upp den i ämnesområden. Vilket gör den lättläst.

Annika Dahlqvist är en läkare, specialist på allmänmedicin. Hon hade jobbat på en vårdcentral strax utanför Sundsvall i 15 års tid när hon kom till insikt om att de kostråd läkarkåren och dietister ger faktiskt är sjukdomsgenererande. När hon själv gick ner 18 kg i vikt med hjälp av LCHF och blev frisk från bland annat fibromyalgi, så började hon rekommendera kosten med lågkolhydrat till sina patienter. Detta var inte poppis hos hennes dåvarande arbetsgivare och hon fick inte rekommendera den här kosten längre till sina patienter. Då sa hon upp sig. Vilken hjälte! Hon är ett föredöme för läkarkåren. Tänk om alla läkare kunde vara som hon. Istället för att vara såna jäkla pillertrillare.

I boken tar hon upp många olika viktiga ämnen. Bland annat grunder i kost och hälsa. Hon går igenom myterna om det så kallade farliga mättade fettet, och sen skriver hon om margarinindustrin och om experter på Livsmedelsverket som är avlönade av just margarinindustrin. Hon skriver även roligt om de professorer på överviktsenheterna som kallar henne för en flummig entusiast från Norrland. Det är lite av en kamp mellan David och Goliat över hela grejen.

Det mest anmärkningsvärda som jag har upptäckt med hela den här grejen är att Livsmedelsverket och forskare inte kan ge ett enda bevis på att mättat fett är farligt. Och även fast det finns massor med rapporter om människor som går ner i vikt och återfår sin hälsa med lågkolhydratkost så vägrar etablisemanget att ta i det och forska i det. Jag tycker det är under all kritik. Har inte vi skattebetalare rätt att få veta vilken kost som är den rätta för att hålla vikten och för att inte bli sjuk? Tydligen inte? Vad kan det bero på undrar jag?

Läs boken är min uppmaning. Framförallt om du är överviktig och/eller har diabetes.

Inga kommentarer: