fredag, juli 27, 2012

Lyssna på Ingvar

Han är smart han...


http://www.expressen.se/halsa/bara-lugn-du-blir-inte-dum-utan-kolhydrater/

I artikeln står det att man inte blir trög och dum i huvet utan kolhydrater, som många skeptiker försöker få oss att tro. Själv märker jag att jag orkar mer och blir mer skärpt på den här kosten. Så fort jag fuskar så blir jag däst, på dåligt humör och vill bara gnaga av mig armen.

Såhär står det bland annat om hjärnan och lågkolhydratskost:

Med lågkolhydratkost lugnar stressystemet ner sig. Vid en strikt lågkolhydratkost hamnar kroppen i ketos. Det innebär att kroppen och hjärnan börjar använda ketoner som energi i stället för glukos.
- Lågkolhydratkost funkar utmärkt för hjärnan. Hela resonemanget att vi behöver kolhydrater är fel, det räcker med ett halvt glas mjölk och lite grönsaker för att du ska klara dig. Att socker för hjärnan skulle vara lika viktigt som vitaminer är helt fel.

Såhär fungerar det:
1. Hjärnan är en energitjuv
Hjärnan är energikrävande. Trots att den bara är cirka 2 procent av den totala kroppsvikten, förbrukar den ändå 20 procent av energin.

2.Fettet blir bränsle för kroppen
Vanligtvis använder hjärnan glukos som energi. Det får du från kolhydraterna du äter, de bryts ner till glukos. När du äter en strikt lågkolhydratkost, som LCHF, börjar istället din kropp och hjärna använda fett som energi. Detta tillstånd kallas att vara i ketos.

3.Omvandling till ketoner
För att fett ska kunna användas som energi i hjärnan måste det omvandlas. Först bryts fettet ner till fettsyror, inte heller dess klarar att sig igenom blod-hjärnbarriären. Därför måste fettsyrorna omvandlas till ketoner (ketonkroppar) i levern. Ketonerna transporteras sedan med blodet, genom artärerna till hjärnan.

4. Transporteras på annat sätt
Glukos består av sex kolatomer, ketoner består av tre kolatomer. Skillnaden mellan glukos och ketoner är att ketonerna transporteras in i hjärnan på ett lite annorlunda sätt än glukosen. Annars förbränns de på samma sätt.

5.Du kan få dålig andedräkt
När du går från att använda glukos som energi till att använda fett behöver kroppen ställa om sig. I början kan du drabbas av omställningsbesvär. Du kan bli trött, seg i huvudet och i kroppen, få ont i huvudet, bli förstoppad och få dålig andedräkt. Dess besvär går oftast över efter någon vecka, men kan ibland hålla i sig i några månader.

6.Testa om du är i ketos
För att hamna i ketos bör du inte äta mer än cirka 20-40 gram kolhydrater per dag. Om du är osäker på om du är i ketos finns det teststickor att köpa på apoteket. Med dem testar du din urin, är du i ketos utsöndras oftast ketonkroppar i den.

7. Ketos är inte farligt!
Ketos ska inte sammanblandas med ketoacidos. Ketoacidos är ett farligt tillstånd som kan drabba diabetiker om de samtidigt har insulinbrist, ketoner i urinen och högt blodsockret. Detta har inget samband med lite kolhydrater i kosten.

1 kommentar:

ryskadockor sa...

Bra skrivet! :)
Bara kloka ord!
Ha en toppen fredag!
Kram
//Lana