fredag, november 27, 2009

Äntligen får Tuva sin egna namnsdag


Tuva 2003 (japp, hon sitter på muggen)

Inte för att vi brukar fira namnsdagar hos oss, mer än att vi säger "grattis på namnsdagen". Ibland glömmer vi bort det till och med. Beror kanske på att Tuva inte finns i namnkalendern, eller vad de nu kallar den? De flesta namnen får inte plats i almanackan av förståeliga skäl. Enligt SCB finns det 135 000 olika namn för flickor och 110 000 namn för pojkar
Men nu kommer Tuva få en egen namnsdag. Eller rättare sagt alla barn med ovanliga förnamn får sin egna namnsdag. Den 25:e maj! Försökte hitta mer info om det, men finns inte så mycket när jag googlar. Hörde nyheten på P3 imorse.

Gå in i namndatabasen på scb för att kolla hur ovanligt namn du har.

Sökning på Tuva gav följande resultat:
Det finns 3502 kvinnor som har förnamnet Tuva. Av dessa har 3028 namnet Tuva som tilltalsnamn. Det finns ingen man som har namnet Tuva som förnamn.

Över nyfödda flickor 2008 så var det 419 som fick förnamnet Tuva. Ligger på 31:a plats över mest poppis namn. Så det kommer finns lite fler Tuvor här i världen framöver. På Tuvas skola är hon enda Tuvan än så länge. En rolig historia som Tuva berättade till mig i somras var att hon hade stått och hoppat från bryggan vid stugan och då hade det kommit en liten tjej och tittat på och börjat prata med Tuva. Det visade sig att den tjejen också hette Tuva. Så Tuva och Tuva stod där vid stugan ute på landet en varm sommardag och fick kontakt med varandra.

1 kommentar:

Anonym sa...

Enligt svenska namn är det 17 feb.

http://svenskanamn.alltforforaldrar.se/visa/Tuva