torsdag, januari 02, 2014

1/1-2014 - Jag är en knarkare



Dagens matbild:  Dagens lchf-middag. Ekologisk ryggbiff med hemmaslagen chilibea, rättikagratäng och lite grönsaker. 

Veckodag: onsdag

3 x Snackigt:
1. Jag fick en tankeställare imorse hos min älskade och bästa vän som jag varit kompis med över 25 år. Jag ska strax förklara.

Men först ska jag erkänna, och usch det är inte lätt att erkänna detta men jag är en knarkare. Knarkar socker, bröd, kakor, pasta, potatis, tårta, bakelser, godis, choklad, glass, karameller. Allt med kolhydrater och socker. Allt det som inte är bra för mig går jag igång på i hundranitti. Jag måste helt enkelt minimera mitt kolhydratsintag för att jag ska vara säker från mitt sockermissbruk och ständiga sötsug.

När jag skötte mig exemplariskt med lchf och naturlig ekologisk mat under 2009-2012 så gick jag ner 25 kg och sen har sakta men säkert sockermonstret kommit tillbaka och jag hamnar nu titt som tätt i perioder av sockermissbruk. En riktig periodare har jag blivit. Skijobbigt! Och nu idag har jag gått upp 15 av de 25 kilona. Det känns skittråkigt med tanke på att jag verkligen var på gång att komma ner dit jag vill med min vikt. Men jag försöker nu tänka positivt att jag ändå vunnit massor med min lchf-kost, och har även fått en grundförståelse varför jag går upp i vikt. För så fort jag låter sockermissbruket ta över mitt liv så går jag upp och överäter nåt överjävulskt och vill hela tiden tugga på något. Det är som att det inte finns något stopp i den här kroppen när jag låter sockermissbruket ta överhand.

Jag äter lchf till 99% men sen kommer det veckor (alldeles för ofta senaste året), där jag inte lyckas hålla undan sockermonstret och då går jag direkt upp i vikt. Inte bara upp i vikt, utan jag blir sjuk, mina exem på händerna kommer tillbaka, jag får huvudvärk, dålig mage, dåligt humör, finnar, dålig tankeförmåga och jag tänker och längtar till nästa måltid där jag får äta kolhydrater och jag längtar till kvällsfikat med bullar och kakor och godis och försöker hela tiden få familjen att äta kolhydrater så att jag tillsammans med de kan äta det goda giftet utan att skämmas. Tänkte på detta senast förra veckan, då vi var till Gran Canaria, och sista kvällen ville jag (igen) äta dessert men ingen av mina familjemedlemmar, som alla är smala och friska och vet när de inte ska äta mer. Då blev jag nästan sur på dem.

Jag har ätit lchf sen 2009 och jag har aldrig mått så bra som jag gör när jag sköter mig. Mitt välmående fick jag även kvitto på nyligen då jag var på hälsokontroll på jobbet. De tog alla slags prover och precis alla mina värden var perfekta, utan några som helst undantag. Inklusive blodfetter och kolesterol. Även mitt blodtryck var perfekt, och det mina vänner, har inte varit perfekt de senaste 15 åren, då jag fått gå på kontroller med jämna mellanrum och där jag fått rådet att börja med mediciner men som jag har vägrat ta. Idag är jag glad för det, för min kost har gjort så jag har fått bukt med blodtrycket. Så imorse fick jag mig en tankeställare när min älskade vän pratade om farligheten med lchf igen och att man måste ta tester innan man kan börja med lchf, framförallt om man i släkten har hjärt- och kärlsjukdomar. Då insåg jag att jag är alldeles för dålig på att prata om den nya forskningen som kommit fram gällande lowcarb. Så from nu kommer ni få se mycket mer sånt prat här.

Jag tycker att sockermissbruk borde likställas med andra slags beroenden men detta är fortfarande omtvistat bland svenska läkare, precis som lchf är. Men det är nya vindar på väg och mer forskning börjar visa att lchf, lowcarb, paleokost är bra och att den forskning som tex livsmedelsverket stödjer sina kostråd på, faktiskt är ren bluff. Återkommer till det.

Men nu ska jag försöka skärpa till mig för 10:e gången senaste året. Jag hoppas att jag får en kickstart av att det är 1:a januari. Wish me luck!


2. Vi hade en tokmysig nyårsafton igår och sov även över hos A&P&A. God mat och massor med mys med lilla A. Hon är så söt och charmig så det inte är klokt. Charmen har hon verkligen ärvt från sin mamma.

3. Idag när vi kom hem så har jag tittat på serier. Både "Orange is the new black" och "Boardwalk empire". Rekommenderar båda. Sen har jag lagat två middagar. En till idag och en till imorgon, då jag kommer jobba mycket och länge. Kommer jobba nattpass imorgon, så jag ska ta sovmorgon så att jag orkar jobba till 2-3 på natten.

Väder: Även idag grått och trist.

Dagens träning: Vilodag

Dagens ekomat:
Frukost: Äggröra, 1 tunn skiva hembakat vörtbröd med smör och ost. Tokstarkt kaffe med grädde.
Lunch: Kesopannkakor med smör och ost, 1 liten bit lax. Kaffe med grädde.
Middag: Ryggbiff med chilibea, rättikagratäng, tomat, paprika, fetaost. Vatten.
Kvällis: Kaffe med grädde. Ostkuber. 5 g mörk choklad.

Dagens kcal: 1802
Dagens kh:  27 g

Dagens energifördelning. Riktigt bra även fast jag åt en skiva vörtbröd imorse.

Det var så skönt att komma hem från Gran Canaria och äta riktig och god mat med bra råvaror igen.

Kesopannkaka med löjrom till frukost på nyårsafton.

Cran Canaria. Ni ser alla kolhydrater jag smällt i mig.

Frukostarna var nog de enda måltiderna jag lyckades att äta hyfsat kolhydratsfritt. Men det var inte enkelt för det var mycket sötsaker i frukostbuffén.

Första gången i mitt liv som jag ätit pizza på julafton, ett minne för livet =)

Tapas på julaftonskvällen tillbaka i rummet. Vi gjorde lite fruktsallad och åt ost, oliver och choklad.

Vi ställde klockan för att fånga soluppgången. Det var jättemysigt.

Kolhydrater och kolhydrater och kolhydrater.

Utflykt till Maspolamas.

Ser ni den coola molnväggen. Såg ut som en stor våg var på väg in över oss.

Nyårsafton och creme brulee. Sockerkick =)



8 kommentarer:

Unknown sa...

Känner igen den här känslan...så jobbigt med sockersug...
Men...jag har nu börjat sakta men säkert övervinna sockermonstret! Med hjälp av olika kosttillskott och progesteronkräm bl a! För första gången i hela mitt liv har jag varit helt 100 % sockerfri sedan oktober...
Jag går och behandlas hos näringsterapeut!
Härliga bilder! :)
God fotsättning på det Nya Året!
Kramar!
//Lana

Trillian sa...

Lana, vad spännande. Du får berätta mer om detta för jag är verkligen intresserad. Har du skrivit nåt om det på din blogg? Länka gärna =)

Tack för dina peppande ord. Kram!

Felicia sa...

Jag känner igen mig så väl. Har aldrig lyckats gå ner så mycket som du. men vet så väl att lchf är det bästa för mig och mår bäst när jag äter det. Så nya tag nu och kämpa på. Din familj hejar på dig och vill dig bara väl. Du fixar det :D

Trillian sa...

Felicia, tack vad gullig du är =)
Den här gången har jag bestämt mig! Nu ska jag ner och jag ska övervinna sockermonstret ;)

Sus från Värmdö sa...

Hej!

Vad tråkigt att höra att du har/har haft det kämpigt. Det är ju så lätt att trilla dit!

Jag och min man har ätit LCHF sedan 2006 men har uppehåll över sommar- och vintersemestrarna och då märker man verkligen hur starkt sockersuget är. Helt plötsligt finner man sig själv stående framför den öppna kylskåpsdörren undrandes om man inte har något gott hemma. Det tar liksom aldrig stopp det där suget när man äter kolhydrater. Och fast man vet allt detta så är det så lätt att hamna i träsket igen.

Din blogg är en härlig inspiration både när det gäller mathållning, ekologi och plastsanering. Tack för det! Du ska se att du snart är tillbaka i de gamla takterna igen! <3

Trillian sa...

Sus, tack för din kommentar och vad kul att du gillar mitt ekotänk. Du får göra dig hörd lite oftare. Gillar att du är Värmdöbo också eftersom jag med är det, men det har du säkert koll på ;)

Kram!

Anonym sa...

Oj vad jag känner igen mig! Jag har oxå drabbats av sockermonstret... =( han är överjävlig att bli av med!! Jag sköter mig i perioder med lchf o trillar sen dit när jag säger till mig själv: Ja men EN bulle kan du unna dig... Åsså är man fast igen! =(
Jag älskar verkligen din blogg!! Jag tänker, kan du så kan jag ta mig ur det här, tack för en underbar blogg med fantastiska recept =)

Trillian sa...

Anonym, tack så jättemycket för din kommentar. Blev så glad över den. Ja sockermonstret är inte att leka med, så därför har jag inte tillåtit mig något sött, mer än frukt lite då och då, sen januari och herregud det har redan gått 4,5 månad. Det var länge sen jag var såhär fokuserad och det känns fantastiskt. Inte ens nu under påsken tillåter jag mig att fuska. Mår som en drottning =)

Kram <3