tisdag, april 19, 2011

Grönsaks- och köttfärsröra med smak av grillkrydda


Bilden gör inte rätten rättvisa. Men jag ska ta en fett bra bild nästa gång jag gör rätten.

Det är faktiskt grillkryddan som gör den här rätten. Men en grillkrydda utan glutamat/jästextrakt förstås.

Köttfärsröran
Ekologisk nötfärs
1 purjolök
200 g champinjoner
2 klyftor vitlök
grillkrydda (utan glutamat och jästextrakt)
paprikakrydda
svartpeppar
salt
5 dl grädde

Blandas med antingen:
pastasnäckor (för kolhydratsätarna)
morotsstrimlor och blomkål (för low carbarna)

Gör såhär:
1. Strimla purjolöken och stek den svettig i smör. Häll över i en skål.
2. Skiva champinjonerna och stek de i smör och lite vitlök och vitpeppar. Häll över i skålen.
3. Stek nötfärsen med mycket grillkrydda, paprikakrydda, mycket svartpeppar, salt och vitlök.
4. Blanda i purjolöken och champinjonerna. Detta är grundröran.
5. Koka pasta eller strimla morötter och dela blomkål i bitar.
6. Blanda pastan eller grönsaksröran med köttfärsröran.
7. Häll i grädde och låt koka ihop till en krämig konsistens.
8. Krydda med mer grillkrydda och svartpeppar och smaka av med lite salt.

3 kommentarer:

Hana_Caena sa...

och var får man tag å en sådan grillkrydda då?!

Trillian sa...

Jadu Hana_Caena, förstår din fråga och det var en bra fråga också. För det är inte lätt. Det känns som att vissa kryddtillverkare tror att grillkrydda är lika med glutamat och jästextrakt. Men jag har hittat några olika grillkryddssorter från Fiddes Payne utan glutamat, men tyvärr har de lite för mycket socker för min smak. Men då har jag hellre socker än glutamat i min krydda. Man kan även göra en egen. Det har jag haft på min att-göra-lista länge men har så mycket annat på den listan så det blir som aldrig av. Men vilken dag som helst... så under tiden kör jag med paprikakrydda, cayenne, salt, spiskummin, lite Fiddes Payne American Seasoning eller Fiddes Paynes rub, lite örtkryddor osv.

Hojta till om du hittar nåt bra recept eller nån grillkrydda utan socker och glutamat.

Trillian sa...

Här hittade jag ett enkelt grillkryddsrecept som jag ska testa att göra någon dag:

Ingredienser till Hemgjord grillkrydda grundrecept:
Grillkrydda för ca 800 gram kött

* GRUNDRECEPT GRILLKRYDDA:
* 1 msk grovmald svartpeppar (gärna nymald)
* 1 msk salt
* 1 tsk vitlökspulver
* 0,5 tsk cayennepeppar
* 1 msk paprikapulver
* 1 tsk torkad timjan
* 1 tsk mald spiskummin
* 0,5 tsk mald muskot (valfritt)

* GRILLKRYDDA TILL KYCKLING:
lägg till 1 tsk torkad rosmarin

* KINESISK GRILLKRYDDA:
lägg till 1 msk mald sechuanpeppar (god till kyckling, anka)

* GRILLKRYDDA MED KEBABSMAK:
lägg till 1 tsk mald spiskummin

* STARK GRILLKRYdDA:
lägg till 1 tsk cayennepeppar eller annat chilipulver efter smak

Så här lagar du Hemgjord grillkrydda grundrecept:

1. Blanda alla kryddor och förvara i en tät glasburk.
2. Tips inför grillning med grillkrydda: gnid in köttet i grillkryddan och låt gärna vila medan grillen blir varm eller längre.

Från: http://receptfavoriter.se/recept/hemgjord-grillkrydda-grundrecept.html