söndag, mars 16, 2014

Rester


Jag älskar rester för man sparar pengar på det. Idag en kombo från två av veckans middagar. Ostpajen från igår och bolognesen från i fredags. Passade superbra ihop.

Gubbröra


Sambon hade cravings efter en röra idag till lunch. Så jag gjorde gubbröra. Världens enklaste. Blanda 1 burk matjesill med hemmagjord majonnäs, 2 hackade kokta ägg, 1 liten finhackad rödlök, färsk dill och svartpeppar. Salt behövs inte eftersom sillen är salt i sig. Serverade med avokado, kokt ägg och mitt suveräna nötiga paloebröd.

Chiapudding med bär


Om ni aldrig testat chiapudding så är det dags nu. Det är så gott och mättande och chiafrön är verkligen ett litet superfrö. Min sambo äter detta till frukost nästan varje dag. Han grabbar med sig en till jobbet och sen håller han sig hela förmiddan fram till lunch.

Här får ni receptet

Ingredienser för 3 små glaburkar:

3 dl vätska (jag använder oftast grädde eller mandelmjölk men har även gjort detta på bär)
1 msk Kung Markattas kakao (utesluts om puddingen görs på bär)
1-2 tsk vaniljpulver
1 dl chiafrön
Frysta krossade hallon

Till servering:
Kiwi och grädde eller mandelmjölk

Gör såhär:
1. Börja med att blanda ihop vätskan med smaksättningen.
2. Blanda därefter i chiafröna och rör om då och då tills vätskan börjat suga åt sig fröna och den börjar bli lite tjockare.
3. När den börjat tjockna så brukar jag hälla över puddingen i glasburkarna. Sen rör jag om med en sked lite då och då. Gör man inte detta moment så kommer du ha en pudding med chiafrön i botten av glasburken. Det brukar räcka att göra detta under ca 10 min lite då och då.
4. När puddingen känns färdig för kylen så krossar jag några hallon och toppar puddingen med.
5. Låt stå över natten till en krämig och tjock och nyttig pudding.
6. Servera med Kiwi uppskuren i små kuber och grädde eller mandelmjölk.

lördag, mars 15, 2014

Ostpaj med sparris


Dagens middag kan man säga var ost. Galet gott med ost ju. Idag hade jag fem olika ekologiska ostar i pajen och 2 olika ekologiska ostar till salladen. Mumsimumsi! Och min pajdeg blev galet bra.

Receptet på lchf-pajdeg (till en 26 cm i diameter springform)
4 dl mandelmjöl
1 msk chiafrön
1 msk sesamfrön
1 tsk salt
50 g smör
1 ägg

Fyllning
Torkade tomater
6-7 dl ost (Vesterhavsost, Gräddost, Appenzeller, Prästost, Parmesan)
4 ägg
3 dl grädde
nypa cayennepeppar
havssalt
vitpeppar

Gör såhär:
1. Börja med att torka tomaterna. Skär upp tomater i lagom tjocka skivor och skär körsbärstomaterna i halvor och lägg de med snittytan uppåt. Strö över flingsalt, yttepytte med strösocker och rikligt med olivolja. Lägg in i ugnen i 100 grader och låt de vara kvar där ca 2-3 timmar tills det mesta vattnet dunstat bort från tomaterna och de ser lite härligt skrumpna ut.

2. Gör pajdegen. Blanda ihop mandelmjöl, havssalt, chiafrön och sesamfrön. Blanda i smör och vatten hastigt till en smulig blandning. Tryck ihop till en degboll med handen och tryck ut degen i springformen. Ställ in i kylen minst 30 minuter.

3. Sätt på ugnen på 200 grader.

4. Förgrädda pajdegen ca 10 minuter längst ned i ugnen. Pajdegen ska vara torr och inte degig längre.

5. Rör under tiden ihop fyllningen. Riv osten. Vispa ihop ägg och grädde och blanda i den rivna osten. Och smaksätt med 1 tsk salt, några drag vitpeppar och en nypa cayenne.

6. Häll i smeten i pajformen. Lägg de torkade tomaterna och körsbärstomaterna överst i nån snygg formation.

7. Grädda längst ned i ugnen i ca 35 minuter eller tills smeten stannat. Jag brukar vicka lite på formen för att kolla att den är klar.

8. Ta ut pajen från ugnen och låt vila ca 15 minuter.

Fruktkick till frukost


Till frukost idag blev det mitt äggvitebröd och en energirik smoothie (mandelmjölk, blandade bär, banan, apelsin, chiafrön, hampafrön, acai) tillsammans med mango och jordgubbe. Allt ekologiskt förstås. Det märks att jag har fruktdag på lördagar va? Yum!


Släpp ut mig


fredag, mars 14, 2014

Bolognese med inkokta morötter och raw zoodles


En riktigt mustig bolognese som fått puttra på spisen i 2 timmar. Bjöd den tillsammans med inkokta morötter och raw zoodles.