måndag, juni 20, 2011

Birgittas nyttiga pepparkakor



Igår bakade jag dessa nyttiga pepparkakor.

Kika in här för originalreceptet från Birgitta Höglund. De blev tokgoda. Framförallt med bregott och en tjock skiva ost.

Min variant hittar ni nedan eftersom jag är totalt emot allt vad sötningsmedel heter. Jag bakar hellre med äkta råvaror. Ska jag nu unna mig en kaka så tänker jag inte stoppa i mig skit är mitt motto, och sötningsmedel är lika med skit i min värld. 1 msk agave sirap utslaget på 20 kakor blir inte mer än 1 g kolhydrater per kaka.


Pepparkakor ca 20 st
100 gr Smör
2 krm malda Nejlikor
2 krm mald Kardemumma
2 krm mald Kanel
1 krm mald Ingefära
2 dl Mandelmjöl
2 msk Fiberhusk
1 msk agave sirap
1 Ekologiskt Ägg

Gör såhär:
1. Ner med smör och kryddor i en kastrull. Koka upp och rör om ordentligt. Låt svalna något.

2. Blanda mandelmjöl, fiberhusk och agave i en bunke. Vispa ner smör- och kryddblandningen. Rör sen i ägget och blanda ordentligt.

3. Ställ in i kylen en halvtimme.

4. Sätt på ugnen på 200 grader.

5. Rulla till 20 st bollar och platta till ordentligt och gör mönster med gaffel.

6. Lägg på bakplåtspapper och grädda i 10-12 minuter.


Energifördelning per kaka
Fett 7 g
Protein 1 g
Kolhydrater 1 g
Kcal 73


Källa: Birgitta Höglund

7 kommentarer:

Birgitta Höglund's Mat sa...

Tack för länk, kul att du tyckte om mina kakor. Hur smakar agavesirapen, det låter som ett intressant komplement till honung, som används oftast i mitt kök? Sukrin och stevia testar jag bara för dem som absolut inte vill ha något med äkta sötma i...

Trillian sa...

Tack för receptet till dig. Jag har ätit 4 kakor idag =)

Agave sirap är mildare i smaken än honung. Ibland tycker jag honung slår igenom i smaken, men det gör inte agave. Plus att man inte behöver så mycket agave för att det ska bli sött.

Birgitta Höglund's Mat sa...

Då ska jag testa det, för som du skriver, kan honung vara lite genomträngande ibland.
Favoriten är Turkisk eller Grekisk pinjehonung, den är inte alls så söt som den vi köper här.

Trillian sa...

Åh låter gott, har aldrig testat eller ens hört talas om. Ska googla lite. Vad skulle man göra utan google :)

Anonym sa...

Jag blev inspirerad av dig och bakade också de här kakorna igår! Både mannen och barnen tyckte nog att det var lite tokigt med pepparkakor så här års, men kom fram till att det är ju bara ett halvår till jul så det är väl ok. :-) Jag kan tänka mig att de skulle vara goda med vaniljpulver, kakao eller någon annan smaksättning också.

Sonen, som är 1½ år, kan inte många ord men kaka är ett av de han kan. Så gårdagkvällen tillbringade han på en pall vid köksbänken pekandes på kakburken och sa "kaka kaka kaka", så de lär inte räcka länge de här! :-)

Trillian sa...

Haha, vad gulligt :)

Kul att ni också gillade dem! Hon är duktig hon den där Birgitta. Kika in hos henne om du inte gjort det tidigare. Finns hur mycket härlig inspiration som helst där.

Anonym sa...

Går det att använda olja istället för smör, och i så fall, hur mycket olja bör man använda? Mvh, Natalie.