lördag, februari 19, 2011

Hemmagjord mandelmassa både med och utan socker



Att göra egen mandelmassa är verkligen hur enkelt som helst. Eller som Tuva sa idag efter att ha smakat av båda sorterna av mandelmassan "man borde göra allt hemma istället för att köpa det färdigt". För att den ska räknas som mandelmassa så har man i minst 50% mandel. För mer socker så blir det marsipan och det vill vi ju inte ha.

Ingredienser:
200 g mandel
ca 0,5-2 dl florsocker beroende på hur sockerberoende du är (utesluts för den sockerfria)
En skvätt grädde

Gör såhär:
1. Koka upp vatten och skålla mandlarna och skala dem.
2. Kör mandlarna till ett jämt mandelmjöl i en mixer.
3. Krydda med socker och grädde till lagom konsistens (för den sockerfria så utesluter man förstås sockret).


För en sockerfri mandelmassa så tog jag 1/4 del av mandlarna och mixade ihop de med en skvätt grädde. Den sockerfria ser lite mer ljus ut men var god som attan.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det går också att röra ihop mandelmassa med mandelmjöl och bittermandelolja :)

Trillian sa...

Ska leta efter bittermandelolja, lät spännande. Har aldrig sett det. Men nu ska jag hålla ögonen öppna.