LCHF - fakir

Ni som inte vet vad fakir är så är det en väldigt strikt form av lchf. Man äter så nära noll kolhydrater som möjligt.

Varför jag behöver fakir nu, är för att jag dels behöver få en kickstart med min viktnedgång igen och samtidigt vill jag ta reda på vilka kolhydrater min kropp inte svarar på. Tex tror jag att jag klarar av att äta morötter och rödbetor som ändå har relativt många kolhydrater i sig.

Så min plan är att jag först ska försöka ta bort de mesta av kolhydraterna i några veckor, sen ska jag sakta införa kolhydrater i form av grönsaker och bär och därefter mjölkprodukter igen. Och försöka hitta tillbaka till en bra balans där min kropp och jag mår bra.

Nackdelar som jag ser med fakir är att det känns enformigt, men eftersom jag bara ska köra 2-3 veckor så tror jag att jag kommer klara av det bra.

Jag kommer förutom att hålla stenkoll på kolhydraterna även väga maten och hålla stenkoll på kalorierna för att hålla koll så jag inte äter för mycket. Men jag kommer låta kroppen bestämma. Är jag hungrig så kommer jag äta så jag kommer inte låta kalorisiffran styra om jag får äta eller inte. Även om det finns de lchf:are som tror på att man som lchf:are inte behöver detta med kaloriräkning. Jag förstår deras synpunkt men jag är matmissbrukare och det är därför jag blivit överviktig så jag är ganska säker på att min kropp tappat kontrollen på hungerskänslor.

Här är den maten jag kommer tillåta mig under den här fakirperioden (kolhydrater per 100 gram bredvid):


FISK
abborre - 0 g
bläckfisk - 0 g
braxen - 0 g
forell - 0 g
flundra - 0,4 g
gädda - 0 g
gös - 0 g
hummer - 0 g
hälleflundra - 0 g
kräfta - 0 g
lake - 0 g
lax - 0 g
makrill rökt - 0 g
mört - 0 g
ostron - 0 g
räkor - 0 g
sej - 0 g
sik - 0 g
strömming - 0 g
tonfisk - 0 g
torsk - 0 g
öring - 0 g



KÖTT
bacon - 0 g
fläskbog - 0 g
fläskfilé - 0 g
fläskkotlett - 0 g
sidfläsk - 0 g
hare - 0 g
hjärta nöt - 0 g
kalv - 0 g
kanin - 0 g
kassler - 0,5 g
kebabkött - 0 g
köttfärs - 0 g
lamm - 0 g
lever - 0 g
njure - 0 g
nötkött - 0 g
renkött - 0 g
tunga - 0 g
älgkött - 0 g



FÅGEL
höna - 0 g
kalkon - 0 g
kyckling - 0 g
vaktelägg - 0,4 g
ägg - 0,3 g



FETT / VINÄGER
smör - 0,4 g
majonnäs hemgjord - 0,2 g
kokosfett - 0 g
olivolja - 0 g
rapsolja - 0 g
vinäger - 0,5 g



OST
blåmögelost 0 g
danbo 0 g
cheddar 0,1 g
emmentalost 0 g
gruyere 0 g
feta 0,5 g
färskost 36-44 g fett 0,5 g kh
gouda 0 g
gräddost 0 g
blåmögel castello 0 g
vitmögelost brie/camembert 0 g






DRYCK
vatten - 0 g
kaffe - 0,3 g
te - 0 g
äggmjölk - 0 g (istället för grädde till kaffet)
mineralvatten - 0 g



GRÖNSAKER
alfa alfagroddar - 0,3 g
böngroddar - 3 g (lite väl mycket kanske men jag kommer tillåta mig att äta detta ändå)
bambuskott - 0,7 g
champinjoner - 0,3 g (visste ni att champinjoner hade såhär lite kolhydrater? Det hade inte jag en aning om och jag som älskar svamp. Lycklig är bara förnamnet.)
dill - 0,9 g
havstång (spirulina) - 0 g
isbergssallat - 1 g
kantarell - 0,4 g
persilja - 1,1 g
sparris - 1,2 g
spenat - 0,4 g
trädgårdskrasse - 0,7 g


Sidan uppdaterad 2014-03-16

1 kommentar:

Anonym sa...

Hejsan, älskar också svamp, men för att göra dig besviken, champinjoner ligger på i snitt 2,5 kh, tyvärr! Fast lågt ändå tycker jag! :) /Petra