Sidor

måndag, mars 24, 2014

Fläskkotlett med timjan och dijon


Idag blev det en enkel middag, klar på 20 min. Ekologisk fläskkotlett som jag stekte i smör tillsammans med dijonsenap och timjan. Serverade tillsammans med salsa, spenat, fetaost, tomater, olivolja och balsamico. De som hävdar att vi lchf:are äter mer kött får nog tänka om. Jag gör det då inte. Jag äter en kotlett tillsammans med sallad. That´s it! Behövs varken ris eller potatis. Lowcarb och Lowcrap!


Tomatsoppa San Marzano


San Marzanotomaten anses som den finaste av tomater och jag är beredd att hålla med, för min tomatsoppa (som vi åt till middag igår) har nog aldrig varit godare än såhär. Det kan kanske bero på att jag serverade den lite annorlunda den här gången. Knäckte ner ett rått ägg i mitten av soppan och toppade med parmesan och färska basilikablad och in i ugnen (200 grader) i ca 10 minuter tills vitan stelnat.

Här får ni receptet på tomatsoppan.

3 msk olivolja
3 msk smör
2 gula lökar
2 st vitlöksklyfta
0,5 msk torkad basilika
0,5 msk torkad timjan
1 msk vit balsamvinäger (Saltå Kvarns)
2 kg San Marzano hela tomater i burk
0,5 tsk cayennepeppar
havssalt
nymalen svartpeppar
färsk basilika

Gör såhär:
1. Finhacka gul lök och vitlök och fräs i smör och olivolja tillsammans med örtkryddorna.
2. Häll i balsamvinägern och tomater. Rör om.
3. Koka upp och sänk värmen och låt soppan småputtra i över 1 timme eller mer.
4. Dra bort från plattan och mixa soppan slät, men den är god med bitar också.
5. Smaka av med salt och svartpeppar och knipsa i färsk basilika mot slutet.




fredag, mars 21, 2014

Skagenröra


Gjorde skagenröra idag. Åt den med kokta ägg och avokado och en sallad gjord på spenat, tomat, alfa alfa groddar och droppade över olivolja och balsamico.

Skagenröra
500 g handskalade räkor
2 dl hemmagjord majonnäs
1-2 msk dill
citronsaft
salt & peppar

Gör såhär:
1. Skala räkor och hacka dem i bitar. Antingen finhackar du allt. Eller så gör du som jag brukar göra, finhackar 1/3, grovhackar 1/3 och låter 1/3 vara som de är. Framförallt om man ska ha röran till toast så tycker jag alternativ 2 passar utmärkt. Till bakad potatis skulle jag finhacka allt.
2. Lägg räkhacket i en skål och blanda med majonnäs och dill. Rör om och smaka av med citron, salt och peppar.

torsdag, mars 20, 2014

LCHF-Pizza


Inte ofta jag äter pizza längre och ärligt talat så har jag inget sug efter det heller. Klarar mig bra med alla goda gratänger istället. Men idag så blev det en pizza ändå. Ville testa att göra en blomkålsbotten som många kör med nu för tiden och det blev helt okej.

Pizzabotten
5 dl finriven blomkål
5 dl riven ost (jag tog ekologisk Vesterhavsost)
2 ägg
nypa havssalt

Topping
Ost
Skinka
Kalamata oliver
Rödlök
Tomat
Paprika
Oregano

Gör såhär:
1. Sätt på ugnen på 200 grader.
2. Riv blomkålen i en matberedare till fina smulor.
3. Riv osten.
4. Blanda den rivna blomkålen med ost, ägg och salt.
5. Platta ut blomkålsblandningen på bakplåtspapper och kör in den i ugnen i ca 15 minuter eller tills den känns torr och gyllengul.
6. Ta ut botten från ugen och toppa med din egna favorittopping.
7. Öka temperaturen på ugnen till 250 grader och kör in pizzan i ca 15-20 minuter eller tills osten smält och allt ser härligt karameliserat ut.


Train bitch


Nån mer än jag som älskar Breaking Bad? =)

Så äter du Paleo



Paleo och LCHF är väldigt lika varandra men Paleo tillåter frukt men inte mejerier och LCHF är precis tvärtom. Paleo har mer stenålderstänk där man äter mer ren och oprocessad mat och jag märker att jag dras mer och mer åt Paleo. Men jag älskar ost för mycket. Men ost från tex get och får går bra, så feta, mozarella mm går alldeles utmärkt att äta på en Paleokost.

onsdag, mars 19, 2014

Korvstroganoff med fetasallad



Dagens middag blev min korvstroganoff. Sonens favorit och dotterns hatmat. Så försöker göra detta när dottern inte är hemma.

Ät bättre må bättre


Det är verkligen sant dessa små ord. Maten är vägen till din hälsa. Jag mår så himla bra och mina eksem håller sig borta när jag äter rätt och undviker processat och oekologiskt.

Lowcarbtunnbröd i stekpannan


Dagens frukost. Mina äggvitetunnbröd tillsammans med grottlagrad Emmentaler och avokado med kaviar.

Här får ni receptet på tunnbrödet. Hemligheten är att steka de i smör på medium värme tills du ser att de är genomtorra på ovansidan och innan du vänder och steker de några minuter till på andra sidan. Då får de en krispig yta som ändå smälter i munnen.  Det är svårt att förklara men våga att prova dig fram i köket för att få till din egna favorit. De bör såklart ätas samma dag för att krispet ska vara kvar, men låt svalna en stund inna du äter. Jag äter de med bregott, en god ekologisk ost och nån grönsak.

Ingredienser för 6-7 st

250 g äggvitor
250 g keso
0,5 dl grädde
3 tsk fiberhusk
smör att steka i

Gör såhär:
1. Använd mixerstav och mixa ihop keso, äggvitor, grädde och fiberhusk.
2. Smält smör i en stekpanna och klicka ut en klick smet. Jag har märkt att det blir bäst resultat när jag plattar ut smeten med stekspaden eftersom smeten blir ganska tjock ganska fort, så därför petar jag med stekspaden på smeten tills jag tunnat ut hela smeten på stekpannan.
3. Stek första sidan på medium värme (ca steg 4-5 av 12 steg på spisen) tills du ser att de är genomtorra på ovansidan och innan du vänder och steker de ytterligare några minuter på andra sidan.

tisdag, mars 18, 2014

Raw Paleo Brownies


Oj oj oj, detta var hur gott som helst. Hade inte gjort en kaka eller ätit en kaka på 3 månader så det kändes riktigt lyxigt att få en helt supernyttig kaka att äta i helgen tillsammans med fruktsallad. Nu har den ju en del kolhydrater tack vare nötterna och dadlarna men den är så mäktig så det behövs bara en yttepytte bit. Jag tror jag fick ut typ 40 bitar av kakan. Har lagt in de i små kuber i frysen så kan jag ta fram när man vill ha nåt lyxigt till kaffet. Äter man lchf så kan man lägga till en stor klick med lättvispad grädde.

Mixa ihop i en mixer till ett fint mjöl:
2,5 dl valnötter
2 dl mandelmjöl
0,5 dl paranötter

Tillsätt:
2 dl ekologisk kakao (jag använder Kung Markattas)
200 g dadlar
1 dl kokosolja
0,5 dl olivolja
1 tsk salt

Häll ner smeten i en form och platta till hela smeten till en brownie.

Blanda ihop en frosting att smeta över brownien:
1,5 dl mandelsmör
5-6 msk mandelmjölk

Citronlax


Jag älskar lax, så det blev det till middag idag. Självklart ekologisk. Vi passar på att fylla frysen med ekolax när vi springer på det i affären, inte alltid man hittar det och vi har varit utan nu i några veckor, så igår när J hittade det igen så köpte han på sig ett gäng. Gjorde hemmagjord hollandaise och åt detta med gårdagens broccolipuré och lite groddar.

måndag, mars 17, 2014

Matiga Paleo muffins





Såhär gör jag matiga Paleo muffins till lunch, middag eller snacks.

Du behöver:
muffinsform
kokosolja
skinka
purjolök
fetaost
paprika
tomat
spenat
chili flakes
ägg

Kör in i ugnen i 200 grader i ca 15 minuter. Om du vill köra de längre än så för att du vill ha en fast gula, då rekommenderar jag i så fall att man vispar upp ägget innan man häller ner det över grönsakerna. Smaksak helt enkelt. Jag gillar lös gula.

söndag, mars 16, 2014

Rester


Jag älskar rester för man sparar pengar på det. Idag en kombo från två av veckans middagar. Ostpajen från igår och bolognesen från i fredags. Passade superbra ihop.

Gubbröra


Sambon hade cravings efter en röra idag till lunch. Så jag gjorde gubbröra. Världens enklaste. Blanda 1 burk matjesill med hemmagjord majonnäs, 2 hackade kokta ägg, 1 liten finhackad rödlök, färsk dill och svartpeppar. Salt behövs inte eftersom sillen är salt i sig. Serverade med avokado, kokt ägg och mitt suveräna nötiga paloebröd.

Chiapudding med bär


Om ni aldrig testat chiapudding så är det dags nu. Det är så gott och mättande och chiafrön är verkligen ett litet superfrö. Min sambo äter detta till frukost nästan varje dag. Han grabbar med sig en till jobbet och sen håller han sig hela förmiddan fram till lunch.

Här får ni receptet

Ingredienser för 3 små glaburkar:

3 dl vätska (jag använder oftast grädde eller mandelmjölk men har även gjort detta på bär)
1 msk Kung Markattas kakao (utesluts om puddingen görs på bär)
1-2 tsk vaniljpulver
1 dl chiafrön
Frysta krossade hallon

Till servering:
Kiwi och grädde eller mandelmjölk

Gör såhär:
1. Börja med att blanda ihop vätskan med smaksättningen.
2. Blanda därefter i chiafröna och rör om då och då tills vätskan börjat suga åt sig fröna och den börjar bli lite tjockare.
3. När den börjat tjockna så brukar jag hälla över puddingen i glasburkarna. Sen rör jag om med en sked lite då och då. Gör man inte detta moment så kommer du ha en pudding med chiafrön i botten av glasburken. Det brukar räcka att göra detta under ca 10 min lite då och då.
4. När puddingen känns färdig för kylen så krossar jag några hallon och toppar puddingen med.
5. Låt stå över natten till en krämig och tjock och nyttig pudding.
6. Servera med Kiwi uppskuren i små kuber och grädde eller mandelmjölk.

lördag, mars 15, 2014

Ostpaj med sparris


Dagens middag kan man säga var ost. Galet gott med ost ju. Idag hade jag fem olika ekologiska ostar i pajen och 2 olika ekologiska ostar till salladen. Mumsimumsi! Och min pajdeg blev galet bra.

Receptet på lchf-pajdeg (till en 26 cm i diameter springform)
4 dl mandelmjöl
1 msk chiafrön
1 msk sesamfrön
1 tsk salt
50 g smör
1 ägg

Fyllning
Torkade tomater
6-7 dl ost (Vesterhavsost, Gräddost, Appenzeller, Prästost, Parmesan)
4 ägg
3 dl grädde
nypa cayennepeppar
havssalt
vitpeppar

Gör såhär:
1. Börja med att torka tomaterna. Skär upp tomater i lagom tjocka skivor och skär körsbärstomaterna i halvor och lägg de med snittytan uppåt. Strö över flingsalt, yttepytte med strösocker och rikligt med olivolja. Lägg in i ugnen i 100 grader och låt de vara kvar där ca 2-3 timmar tills det mesta vattnet dunstat bort från tomaterna och de ser lite härligt skrumpna ut.

2. Gör pajdegen. Blanda ihop mandelmjöl, havssalt, chiafrön och sesamfrön. Blanda i smör och vatten hastigt till en smulig blandning. Tryck ihop till en degboll med handen och tryck ut degen i springformen. Ställ in i kylen minst 30 minuter.

3. Sätt på ugnen på 200 grader.

4. Förgrädda pajdegen ca 10 minuter längst ned i ugnen. Pajdegen ska vara torr och inte degig längre.

5. Rör under tiden ihop fyllningen. Riv osten. Vispa ihop ägg och grädde och blanda i den rivna osten. Och smaksätt med 1 tsk salt, några drag vitpeppar och en nypa cayenne.

6. Häll i smeten i pajformen. Lägg de torkade tomaterna och körsbärstomaterna överst i nån snygg formation.

7. Grädda längst ned i ugnen i ca 35 minuter eller tills smeten stannat. Jag brukar vicka lite på formen för att kolla att den är klar.

8. Ta ut pajen från ugnen och låt vila ca 15 minuter.

Fruktkick till frukost


Till frukost idag blev det mitt äggvitebröd och en energirik smoothie (mandelmjölk, blandade bär, banan, apelsin, chiafrön, hampafrön, acai) tillsammans med mango och jordgubbe. Allt ekologiskt förstås. Det märks att jag har fruktdag på lördagar va? Yum!


fredag, mars 14, 2014

Bolognese med inkokta morötter och raw zoodles


En riktigt mustig bolognese som fått puttra på spisen i 2 timmar. Bjöd den tillsammans med inkokta morötter och raw zoodles.

Guacamole



Såhär gör jag min guacamole. Mosa ihop 2 avokados (med en gaffel) med 2 vitlöksklyftor, lite chiliflakes, 1 tsk limejuice, 2 msk olivolja. Smaka av med salt och peppar.


onsdag, mars 12, 2014

Vegetariskt idag


Detta var så himla lyckat. Mina grönsaksbiffar blev verkligen perfekta. Stekte i min plättlagg så kunde bara enkelt skeda upp smeten, sen stekte jag dem i mediumvärme ganska länge. De innehåller morot, zucchini, ägg, halloumi, purjolök, senap, salt och peppar. Serverade tillsammans med en guacamole och ugnsrostad broccoli, morot, rödbeta och sparris. Allt ekologiskt.


tisdag, mars 11, 2014

Snabbmat lchf


Dagens supersmarriga middag. Omelett med sparris, tomat, purjolök och salami. Serverade tillsammans med ruccola, mangold, spenat och olivolja. Så gott.


Rester


Rester är gott både för dig, miljön och plånboken.
Lite gott o blandat. Champinjoner, tomater, köttfärs och gröna blad (mangold, ruccola, spenat).

Ugnsbakad broccoli med inkokt torsk och äggsås


Min sons favoriträtt och så enkelt att göra. och så himla gott.

Ingredienser för 4-6 port:
1 kg färska torskfiléer

Lag:
1,5 liter vatten
0,5 dl ättikssprit 12%
1,5 msk salt
5 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
1 lagerblad

Sås:
25 g smör
5 dl grädde
2 tsk stark senap
5 hårdkokta ägg
havssalt
vitpeppar

Tillbehör:
Bakad broccoli (kör in broccolin i halvor i 200 grader med flingsalt, olivolja och ghee (eller smör))
Finhackad persilja att strö över torsken och såsen

Gör såhär:
1. Koka upp lagen och dra ner värmen till 0. Låt dock grytan stå kvar på plattan.
2. Lägg i torsken försiktigt och lägg på locket. Torsken ska varken koka eller sjuda utan bara ligga i den varma lagen i ca 60 minuter.
3. Koka ägg till såsen.
4. Gör vitsåsen. Smält smör i en tjockbottnad kastrull. Salta och peppra. Häll på grädden i omgångar tills allt kokat in. Låt sen vitsåsen puttra en bra stund tills den är bra tjock.
5. Finhacka äggen och rör ner i såsen och låt puttra en liten stund till. Smaka av med senap, salt och vitpeppar.
6. Gör tillbehören samtidigt.