Sidor

söndag, november 24, 2013

Blåbärskaka the lchf way


Detta blev bra! Riktigt bra! 1 bit innehåller 6 g kolhydrater. Delade kakan i 16 bitar. Som sötning använder jag honung eftersom jag samtidigt som jag äter enligt lchf också tänker på miljön och hälsan och att börja proppa i mig konstgjort sötningsmedel skulle gå emot allt jag står för. Men om du själv äter sötningsmedel för att få ner kh ännu mer så får du byta ut honungen mot det.

Kaksmet:
1 ägg
2 msk honung
1,5 dl gräddfil
100 g smält smör
2 dl mandelmjöl (Kung Markattas ekologiska med 6,9 kh/100 g)
1 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver

Fyllning:
1 msk honung
1,5 dl gräddfil
1 ägg
0,5 tsk vaniljpulver
1 dl blåbär


Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smöra formen. Jag använder en springform 26 cm i diameter.
3. Blanda ihop kaksmeten. Börja med att vispa ägg med honung så det är pösigt. Ställ åt sidan. Blanda ihop gräddfil och det smälta smöret och blanda sen med äggblandningen.
4. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ned med det blöta med slickepott. Häll över kaksmeten i den smorda kakformen.
5. Blanda ihop fyllningen. Börja med att vispa honung, gräddfil, ägg och vaniljpulver.
6. Blanda sist i blåbären och häll fyllningen över kakan.
7. Kör in i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller till sen fått fin färg och känns färdig och fast i konsistenstensen.
 8. Låt den kallna och servera med vispad grädde med lite vaniljpulver i.

Lycka till =)


Kaksmet i formen.

Fyllningen över kaksmeten.

Färdiggräddad kaka. YamYam!

Såhär ser energifördelningen ut för 1 bit blåbärskaka.

3 kommentarer:

  1. Mmm...så gott!
    Blev sugen på blåbär nu!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Mums! Det ser jättegott ut! Ha en trevlig kväll, kram!

    SvaraRadera
  3. Ser riktigt smarrigt ut. Bokmärker det, ska nog testa framöver :-)

    SvaraRadera