Sidor

lördag, april 30, 2011

Grillade färsspett med tabbouleh och myntayoghurt

Jag är med i Saltå Kvarns smakråd, vilket är superkul. Första paketet kom för några veckor sedan och innehöll 1 paket bulgur, 1 burk med hela tomater, ett recept och ett förkläde. Jag gjorde inte enligt receptet (Bulgurgratäng) den här gången. Utan valde att använda bulgurn och tomaten till tabbouleh istället. Alla tyckte det blev jättegott och själv tycker jag bulgurn och burktomaten höll hög kvalitet. Men å andra sidan så är jag ju också ett fan av Saltå Kvarns produkter och har köpt från deras sortiment i många år.






Tabbouleh med tomat, örter, citron och chili
3 dl bulgur (Saltå Kvarn)
1 brk hela tomater (Saltå Kvarn)
2 dl vatten
2-3 ekologiska tomater
1/2 grön chili
1/2 röd chili
1 finhackad vitlöksklyfta
2/3-1 kruka bladpersilja
2/3-1 kruka koriander
saften från 1 citron
3 msk olivolja
salt
nymalen svartpeppar

Gör så här:
1. Koka upp bulgurn med burktomaterna och vattnet ca 10-15 minuter tills allt kokat in ordentligt.
2. Häll bulgurn i en stor skål.
3. Finhacka tomater, chili, vitlök och örter. Blanda med bulgurn.
4. Pressa i saften från 1 citron och ringla över olivoljan. Blanda väl med bulgurn.
5. Smaka av med salt och peppar.


Superenkla och supergoda.

Färsspett
800 g Lammfärs/Nötfärs/Blandfärs (ta det som passar, jag vill helst alltid ha lammfärs)
2 äggulor
1 dl grädde
2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
2 tsk sambal oelek
1 tsk chipotlepasta (hade det hemma, normalt brukar jag inte ha det i)
1/3 kruka mynta
1/3 kruka koriander
1/3 kruka bladpersilja
Salt
Nymalen svartpeppar

Gör så här:
1. Blötlägg träspetten i vatten ca 30 min.
2. Blanda ihop färsen med ägg, grädde, kryddor och örter.
3. Kläm färsen runt spetten.
4. Grilla tills spetten är genomstekta.



Myntayoghurt
3 dl Turkisk youghurt (går bra med creme fraiche/gräddfil/kesella, ta det som finns hemma)
1-2 tsk torkad mynta
1 pressad vitlöksklyfta
lite salt och vitpeppar

Blanda ihop och droppa över lite olivolja.



Passar också bra att servera tillsammans med lite sweet chili om man är lagd åt det hållet.

3 kommentarer:

  1. Mmm....så gott. Kul att hitta till en en annan "smakrådare" :)

    SvaraRadera
  2. Ja det är härligt när flera har bloggar. Har precis kikat in hos dig och du har en jättefin blogg och härliga tvillingar =)

    SvaraRadera
  3. Uhm, det ser lækkert ud. Virkelig flotte billeder, Trillian.

    SvaraRadera