Sidor

lördag, maj 08, 2010

Så här ska jag lyckas med mina tomatplantor

Jag har snöat in på tomater och min sådd har börjat gro. Så av 30 krukor så har iaf hälften av krukorna börjat putta fram små underbara härliga skott.

Så för att få koll på hur jag går vidare så har jag googlat lite och fann en bra text hos DN som jag klistrat in nedan.



Vill du ha höga tomater eller busktomater? Höga tomater kan bli ett par meter höga och måste bindas upp. Man släpper fram en enda stam och nyper av (tjyvar) alla sidoskott. Höga sorter ger högst avkastning.

Busktomaten är 40–70 cm hög och får växa som en buske utan att tjuvas. Men ibland kan även den behöva någon form av stöd. Busktomater är ofta mer köldtåliga och trivs bra i kruka. På balkongen odlar jag därför bara busksorter. De växer i hinkar, en planta per hink. Numera finns minibusksorter, ibland kallade ampeltomater. De är bara 20–30 cm höga och odlas till exempel i ampel på balkongen.


Så får du knubbiga plantor

Så fröna i slutet av mars eller i början av april (8–10 veckor före beräknad utplantering). Så i såjord och håll jorden fuktig. Bäst gror fröna i rumstemperatur. När de grott ställer du sådden ljust.

Plantera om när plantorna fått ett eller ett par bladpar. Sätt nu varje planta i egen kruka (diameter 5–7 cm) fylld med planterings- eller blomjord. Sätt plantan så djupt att jorden når till första bladparet.

Massor av ljus krävs nu. Har du inget soligt söderfönster bör du komplettera med lysrör. Två 36 W lysrör med reflekterande armatur är perfekt. Häng armaturen 20 cm ovanför plantorna.

Svalare ska det också vara, helst 15–18 grader. Går det inte att ordna får du stänga av elementet. Kombinationen värme och svagt ljus är förödande och ger rangliga plantor. Får du inte ner temperaturen kan du kompensera med att förbättra ljuset. Vattna, men sparsamt.

Plantera om igen om rötterna når ända ut till krukkanten (kolla genom att lossa jordklumpen från krukan). En mjölkförpackning med avklippta hörn är perfekt. Klipp av hörnen i botten och bottna med ett par centimeter jord. Sätt ner plantan och fyll på med jord till första bladparet. Vattna.

Gödselvattna som du gör med krukväxter. Första gödselvattningen sker tre veckor efter omplantering i ny jord.

Odla tomater ute

1. Odlingsplatsen bör vara vindskyddad och solig. Du behöver djup och framför allt porös jord. Förbättra den helst med kompost. Mylla slutligen ner tre kilo stallgödsel per kvadratmeter.

2. Ordna en odlingsbädd som är upphöjd (10–30 cm ovan markytan). Jag har 120 cm breda bäddar som jag placerar i nord-sydlig riktning. Då kan jag ha två rader tomater.

3. Sätt plantorna med ca 40 cm mellanrum och så att de lägsta bladen hamnar strax ovanför markytan. Stick ner en två meter lång bambukäpp vid varje planta. Bind plantan löst vid käppen.

4. Skydda plantorna med fiberväv eller byggplast åtminstone några dagar i starten. Sjunker temperaturen under fem, sex grader är det ett måste. Om du odlar tomaterna mot en vägg kan du luta fönster mot väggen så får du nästan växthusklimat.

5. Täck jorden med 5 cm färskt gräsklipp ett par gånger under säsongen – bättre gödsel finns inte. Klippet håller också jorden fuktig.

6. Tjyva sidoskotten (se foto) på höga sorter, som binds upp allt eftersom de växer. Plocka också bort gulnade och vissna blad, de stjäl ljus och kan sprida sjukdom.

7. Odlar du i hinkar eller andra odlingskärl fyller du dem med planteringsjord, som med fördel kan blandas med ett par liter väl nedbruten kompost. Höga tomater kräver odlingskärl som rymmer 15–20 liter, medan busktomater klarar sig i en vanlig hink. Ampeltomater nöjer sig med ännu mindre odlingskärl. Tomat i hinkar och andra kärl gödselvattnas varannan vecka, som du gör med krukväxter.

8. Vattna vid torka, men inte förrän jorden börjat torka upp ordentligt. Tomater blir mindre söta om de växer i blöta. Det gäller vare sig du odlar direkt i jorden eller i kruka.

Källa: DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar