Sidor
▼
torsdag, juni 30, 2011
30/6-2011
Dagens bild: Idag åt vi hämtmat från Systrarna Delselius. Det blev en svinigt god räkmacka på danskt rågbröd.
Veckodag: torsdag
Jobbat: semester
3 x Snackigt om dagen:
1. Vilken dag. Vi har verkligen slitit med J´s pappas grejer idag igen. Svetten bara lackade på oss när vi gick upp och ner för trapporna. Men jag ser det som ett apschysst träningspass.
2. Dålig matdag. Endast frukost och middag. Imorgon ska jag försöka planera lite bättre och se till så att vi får lite pauser istället för att köra på som ångvältar.
3. Ska bli kul att se om jag har träningsvärk imorgon.
Väder: +26 grader och stor sol precis hela dagen. Sorry men det var FÖR varmt!
Ätit idag:
Frukost: 1 kokt ägg. Gubbröra. Frökex med bregott och ost. Kaffe med grädde.
Lunch: Inget
Mellis: Inget
Middag: Räkmacka från Systrarna. Kaffe med grädde.
Kvällis: Inget
Dagens kcal: Svårt att avgöra idag eftersom jag inte vägt räkmackan men min uppskattning är att det blev ca 1628 kalorier idag även fast jag bara åt frukost och middag. Uppskattade nog räkmackan till mer än vad det var. Jaja, det blev nog lagom med kalorier för den här tjocksmocken ändå.
Tränat:
5 timmar slit och släp och flytt och städ. Svettig över hela kroppen.
NP - Now playing:
Supergoda Frökex
Här kommer ett perfekt recept på frökex. Precis såna som jag hittills köpt från Renée Voltaire för 79 kr per paket.
Det är linfröna som binder ihop kexen om ni undrar varför det ser ut att saknas bindemedel i receptet. Dessa blir verkligen hur bra som helst. Nästa gång jag gör dessa så ska jag göra nån slags buljong som de ska få ligga och gona in sig i. Har även köpt melonkärnor till nästa gång. Men det blev asgott såhär också. Receptet hittade jag i senaste numret av Topp Hälsa.
Frökex
Ingredienser:
2 dl linfrön
1,5 dl pumpakärnor
1 dl sesamfrön
1 dl solrosfrön
ca 2 dl vatten
några nypor flingsalt
Gör såhär:
1. Blanda ihop alla frön och häll över vattnet (så det knappt täcker).
2. Låt stå och svälla i ca 40-60 minuter.
3. Bred ut på bakplåtspapper.
4. Torka i ugnen i ca 100-125 grader i ca 2-4 timmar.
5. Ät med ost. Eller till frukost med mosad avokado.
10 gram innehåller 1 gram kolhydrater.
onsdag, juni 29, 2011
29/6-2011
Dagens bild: Vegetariskt idag igen. Omelett med champinjonstuvning och romansallad och rädisa.
Veckodag: onsdag
Jobbat: semester
3 x Snackigt om dagen:
1. Hämtade Tuva från stallet på kvällen. Då hade hon varit i stallet i 14 timmar. Jag åkte förbi pizzerian och lät henne köpa med sig en pizza hem. Hon blev helt chockad över att hon skulle få äta pizza. Sån mat får hon ju bara hos pappa säger hon. Ibland kan även jag vara lat och idag gjorde vi omelett till middag och då gör jag bara så det räcker precis. Omelett är ju inte så gott att värma heller när man kommer hem efter en lång dag i stallet. Så först funderade jag på om jag skulle steka pannkakor till henne, men så blev jag lat och kom fram till att idag går jag mot mina principer och låter henne köpa en pizza. Det är ju ändå bra att få lite pluspoäng hos sin dotter även fast jag personligen tycker det är skitmat och dåliga råvaror på pizzorna. Men hon sa iaf något som gjorde mig nöjd och glad "men vad äcklig den här bearnaisesåsen är, den smakar inte alls som din" (wohooo).
2. Jag tycker flugor är äckliga.
3. Gjorde en ny sats med lchf-chokladkakor idag och idag testade jag att byta ut smöret mot kokosfett. Det doftade kokos och choklad i hela köket... mmmmm. De blev också goda men jag tror nog ändå att de med smör är snäppet godare. De här kakorna är verkligen ett perfekt litet mellanmål på kvällen. Mitt chokladbegär blir mättat av en sån här kaka. Nu är jag inte sugen på min ruta mörk choklad heller. Så istället för 5 gram kolisar som det blir med en ynklig ruta mörk choklad så får jag bara i mig 1 gram med kakan. PERFA!
Väder: Strålande väder precis hela dagen. +21 grader.
Ätit idag:
Frukost: Kesella+Kesella hallon, 1 frökex med ekologisk färskost. Kaffe med grädde.
Lunch: Gubbröra. 1 kokt ägg. Kaviar. Kaffe med grädde.
Mellis: Inget
Middag: Omelett med champinjonstuvning. Sallad och rädisa. 1 glas vatten.
Kvällis: Kaffe med grädde. Kall lax. 1 Lc-chokladkaka.
Dagens kcal: 1691
Tränat:
Bara ett tufft pass vardagsmotion i form av 40 minuter gräsklippning. Jag var helt genomsvettig efter det passet. Men idag hade jag lite tempo. Normalt brukar jag klippa gräsmattan på 60 minuter.
NP - Now playing:
Film - The Perfect Man
Nyttiga chokladkakor
Dessa små underbara skapelser innehåller 1 gram kolhydrater per kaka.
Inspirerad av Birgittas nyttiga pepparkakor och kommentaren från Anna så tänkte jag att jag ju såklart måste testa att göra dessa med vaniljpulver och valrhonakakaon. Och de blev som små mastiga kladdkakor. De blev inte lika hårda som pepparkakorna men det gör verkligen inget. Efter några dagar i kylen så var de faktiskt ännu godare.
Mycket smak från valrhonakakaon och både J och Tuva gillar dessa kanonmycket. Har man nån annan sämre kakao så får man nog ha i mer än vad man har med Valrhona. Kakaon är dyr, men helt överkomlig. 99 kr för 500 gram, men desto mer smak än vad ögonkakaon någonsin haft. Den kan ju användas till allt där man vill förgylla med lite kakaosmak.
Gott gott!
LCHF-Chokladkakor ca 20 st
100 gr Smör
3 tsk Valrhonakakao
1 tsk äkta vaniljpulver (förväxla ej med vaniljsocker)
2 dl Mandelmjöl
2 msk Fiberhusk
1 msk agave sirap
1 Ekologiskt Ägg
Gör såhär:
1. Ner med smör och kryddor i en kastrull. Koka upp och rör om ordentligt. Låt svalna något.
2. Blanda mandelmjöl, fiberhusk och agave i en bunke. Vispa ner smör- och kryddblandningen. Rör sen i ägget och blanda ordentligt.
3. Ställ in i kylen en halvtimme.
4. Sätt på ugnen på 200 grader.
5. Rulla till 20 st bollar och platta till ordentligt och gör mönster med gaffel.
6. Lägg på bakplåtspapper och grädda i 10-12 minuter.
Mina nya träningspjuck
tisdag, juni 28, 2011
28/6-2011
Dagens bild: Veggo-tisdag. Tomatsoppan blev god den här gången också. Idag lät jag bitarna vara som de var i soppan och sket i att mixa soppan och jag tycker nästan att soppan blev lite matigare och aningen godare till och med. Eller så är det bara jag som är less på släta soppor.
Veckodag: tisdag
Jobbat: 5 minuter (då min chef ringde om en detaljfråga). Semester i övrigt.
3 x Snackigt om dagen:
1. Nu har jag varit till Intersport och köpt nya skor. Fick gå på ett löpband så han fick analysera hur jag går. Sen tog han fram ett par skor som han tror passar mig, och ja de kändes sköna. Fula är dem, men sköna. Men jag tyckte de förra också var sköna från Stadium. Tills jag tränade. Då började det brinna under vänsterfoten och till slut var jag tvungen att avbryta mitt träningspass. Så nu har jag inte tränat sen förra onsdan. Att dagarna ska behöva gå så fort? Jag köpte de nya skorna på Intersport med kundgaranti, så jag kan träna med skorna både inne och ute om jag vill i 30 dgr. Är jag inte nöjd efter de här dagarna så får jag lämna tillbaka dem och byta till ett nytt par. Kostade inte ens extra. F.A.B.U.L.O.U.S
2. Grepen är kvinnans bästa vän. Jobbat i trädgården idag igen. Tungt och svettigt men skönt.
3. Jag älskar programmet So You Think You Can Dance. Ville bara ha det sagt idag.
Väder: Skitfint väder hela dagen.
Ätit idag:
Frukost: Gubbröra. 1 kokt ägg med kaviar. Frökex med bregott och ost. Kaffe med grädde.
Lunch: Stekt falukorv, stekt ägg, senap, ketchup, majonnäsgurka. 1 glas vatten.
Mellis: Inget
Middag: Krämig tomatsoppa. Lc-valnötsbröd med bregott och ost. 1 glas vatten.
Kvällis: Kaffe med grädde. En bit lax. 2 rutor mörk choklad.
Dagens kcal: 1971
Tränat:
42 min löpband - 3,11 km - 4,44 km/h (med nya pjucken)
Tungt trädgårdsarbete 0,5+1 h
NP - Now playing:
Glee 2.19
Världens godaste Tiramisu
Ledsen alla ni som gjort Tiramisu nån gång, men ni har aldrig gjort en godare än denna. Detta är utan konkurrens världens godaste Tiramisu. Håller ni inte med så har ni fel på smaklökarna. Så är det bara!
Ca 8 portioner
Ingredienser:
4 äggulor
4 msk strösocker
250 g mascarpone
1 dl kallt kaffe
2 cl konjak (har även testat med Xanté och det blev också gott)
100 g savoyardikex
Kakao (med fördel Valrhonakakao)
Gör såhär:
1. Vispa äggulor och socker till ett pösigt skum.
2. Vänd ner mascarponen matskedsvis.
3. Blanda kaffe och konjak.
4. Lägg hälften av kexen så att de täcker botten av en form och droppa hälften kaffekonjaksblandningen över kexen.
5. Täck första lagret med hälften av mascarponekrämen.
6. Lägg nästa lager med resten av kexen, kaffekonjaksblandningen och mascarponekrämen.
7. Sikta över rikligt med valrhonakakao.
8. Lägg formen i en påse och ställ in i kylen i 1-2 dagar innan ni får avnjuta denna underbara skapelse.
Savoyardikex
Kaffe och konjak och form
Valrhonakakao
Mascarponekrämen. Fluffig krämig och alldeles alldeles underbar...
Savoyardikex i botten av en form. Första lagret...
Kaffekonjaksblandning och den goda mascarponekrämen över...
Lager två med kex och kaffekonjaksblandningen...
Lager två och sista lagret med mascarponekräm...
Sikta över valrhonakakaon...
Voila KLART!
Men inte redo för att ätas än... lägg in i kylen i 1-2 dgr och njut och gärna tillsammans med en god kopp kaffe. Så jädrans gott! Det tog oss säkert 2 år att få till receptet som vi ville ha den så ät detta med andakt. Och kom ihåg att ni har fel på smaklökarna om ni inte gillar denna variant ;)
måndag, juni 27, 2011
27/6-2011
Dagens bild: Lax i ugn med bakade tomater och yoghurtsås (rysk yoghurt, vitlök, franska örter, vit balsamvinäger, salt)
Veckodag: måndag
Jobbat: semester
3 x Snackigt om dagen:
1. Skön dag ute i trädgården.
2. God och bra matdag.
3. Vi skulle egentligen gått Nyckelviken runt idag igen men eftersom vi sov så länge så hann solen bli för varm. Så vi tar Nyckelviken nästa gång vi går upp tidigt och det är mulet eller regn ute.
Väder: Strålande väder hela dagen
Ätit idag:
Frukost: Gubbröra. 1 kokt ägg med kaviar. 1 avokado. Kaffe med grädde.
Lunch: Gubbröra. Frökex med bregott och ost. Kaffe med grädde.
Mellis: Inget
Middag: Lax i ugn med bakade tomater och rysk yoghurt. 1 glas vatten.
Kvällis: Kaffe med grädde. Frökex med färskost. 1 lc-chokladkaka.
Dagens kcal: 1741
Tränat: Vilodag men har jobbat 1 + 3 timmar i ett sträck ute i trädgården så det känns i alla muskler.
NP - Now playing:
Film - The Lake House (Vilken underbar film, älskade den. Med Keanu Reeves och Sandra Bullock)
söndag, juni 26, 2011
24/6-26/6-2011
Dagens bild: Dopp i kopp blev dagens middag. Varmrökt lax med creme fraiche och olika sorters lök, gubbröra, ägg, färskpotatis, kallrökt lax och smält smör i en kopp med massor med olika sorters lök.
Veckodag: fredag-söndag
Jobbat: midsommarhelg
3 x Snackigt om dagen:
1. En mycket trevlig helg med goda vänner och god mat. Jag har ärligt talat inte brytt mig om maten så värst noga, mer än att jag faktiskt har registrerat vad jag åt. Skämdes bara lite och jag ville ha koll även fast jag fuskade. Så jag fuskade både torsdag, fredag och lördag. Jag sa att jag bara skulle begränsa fusket till fredan men det blev inte så. Och jag mådde därefter igår. Jag hade en äkta kolhydratsbakfylla igår och kände mig som Heffaklumpen när jag gick och la mig. J bara asgarvade åt mig. Men idag är jag back on track. Men jag kommer få kämpa mot sötsuget några dagar nu.
2. Har bakat lchf-frökex som blev toklyckade. Så nu behöver jag inte köpa Renée Voltaires svindyra nu när jag har ett recept som nästan blev som hennes. Lugn och fin, recept kommer vilken dag som helst. Ni kommer även äntligen få recept på vår superhemliga och supergoda Tiramisu. Den är så god så när Tuva tar ett slick på sin sked så snurrar hon runt i en piruett och ler lyckligt och säger mmmmm. Jag kan nästan lova att det är godaste Tiramisun. Utprovad extremt många gånger tills vi själva var nöjda med smak och konsistens. Eftersom vi är såna Tiramisu-snobbar så var målet att vår Tiramisu skulle smaka som Il Piattos i Nacka Forum. Och det gör den!
3. Veckohandlat inför sista semesterveckan. Sjukt att det redan har gått 3 veckor av vår semester. På tisdag kommande vecka blir det eventuellt lite jobb, jag ska iaf vara tillgänglig från tidig morgon så de kan ringa mig om något händer.
Väder: Soligt med några droppar regn på dagen.
Ätit idag:
Frukost: Halv avokado med kaviar. Frökex med bregott och Jarlsberg. Kaffe med grädde.
Lunch: Inget
Mellis: 2 lc-pepparkakor med ekologisk färskost. Frökex med färskost. 2 lc-chokladkakor. Kaffe med grädde.
Middag: Dopp i kopp. 1 glas vatten.
Kvällis: Kaffe med grädde. 1 Lc-chokladkaka.
Dagens kcal: 1714
Ätit 25/6:
Frukost: 1 skiva hårt bröd med bregott och ost. Kaffe med grädde.
Lunch: Inget
Mellis: Tiramisu. Kaffe med grädde.
Middag: Köttbullar, pasta, parmesan, ketchup. 1 glas vatten.
Kvällis: 3 kanelbullar. Rotfruktschips. Några godisbitar. Kaffe med grädde.
25/6 kcal: 2678
Ätit 24/6:
Frukost: 1 skiva hårt bröd med bregott och ost. Skinkrulle med ekologisk färskost. Kaffe med grädde.
Lunch hos kompisar: Sill, lax, 1 färskpotatis, gräddfil, gräslök. Vatten.
Mellis hos kompisar: Rabarberpaj med vaniljsås. Kaffe med grädde.
Middag hos kompisar: Grillmat; fläskkarré, halloumi, champinjoner, sparris, sallad, bea, bbqsås. 2 glas med Blåbär 100%.
Kvällis hos kompisar: Jordgubbar och vaniljglass. Kaffe med grädde.
Nattis hemma: Tiramisu. Vatten.
24/6 kcal: 2319
Tränat: Vilodag alla 3 dagar
NP - Now playing:
torsdag, juni 23, 2011
23/6-2011
Dagens bild: Dagens mellis, nästan det enda nyttiga på hela dagen.
Veckodag: torsdag
Jobbat: semester
3 x Snackigt om dagen:
1. Ingen bra matdag. Ätit för mycket och alldeles för mycket kolhydrater. Det blir så när jag har en dålig start med VITT BRÖD. Rena döden för min kropp och suget infann sig omgående och då åt jag bara 27 gram. Det känns faktiskt rent ut sagt pissigt. Jag som skött mig så bra senaste månaderna och sen bestämmer jag mig för att UNNA mig (läs fuska) under midsommar. Då börjar jag dagen innan? Man undrar ju varför? Jag trodde jag hade kommit längre än såhär på 1 år. Men sockerjävulen är en stark drog. Jaja, nu är det gjort och jag tänker inte vara alltför hård mot mig själv. Jag tänker fortfarande fuska imorgon, men på lördag då är jag back on track.
2. Har bakat hela dagen. Det blev en sats tiramisu, kanelbullar, lchf-chokladkakor och lchf-nötbröd och marränger (men dem fixade Tuva med lite assistans från mig).
3. Har fortsatt testa mina nya träningsskor idag och de känns inte bra alls. Fan åt det också! Så nu får jag åka tillbaka med dem på söndag. Hoppas jag får lämna tillbaka dem eller åtminstone byta. Men de var inte så kunniga på Stadium. Synd att jag inte gick till Intersport eller Löplabbet på en gång. Men han var trevlig på Stadium och han försökte verkligen hjälpa mig. Men det blev tyvärr inte bra.
Väder: Skitväder hela dagen så har inte kunnat fixa i trädgården. Blä igen.
Ätit idag:
Frukost: En liten bit baguette med bregott och jarlsberg. Skinkrulle med ekologisk färskost. Kaffe med grädde.
Lunch: Inget
Mellis: Kesella+Kesella hallon, kokosfett, kokos, hasselnötter, valnötter, hampafrön, cacao nibs.
Middag: Linssoppa. Ostrullar. 1 glas vatten.
Kvällis: Kaffe med grädde. 1 kanelbulle.
Kvällis 2: Kaffe med grädde. lchf-chokladkaka. Ostrullar.
Dagens kcal: 2034 :(
Tränat: Vilodag :(
NP - Now playing:
Film - Definitly Mayby
onsdag, juni 22, 2011
22/6-2011
Dagens bild: Shoppat nya träningskläder idag. Har aldrig ägt ett par träningstights, men nu gör jag det. Köpte även 2 nya linnen, 4 par träningsstrumpor, nya Asics-löparskor. Och allt på REA!
Veckodag: onsdag
Jobbat: semester
3 x Snackigt om dagen:
1. Härlig dag. Åkte och shoppade med Tuva. Hon köpte en kofta, en sport-bh, en tröja, en jacka och nya Levi´s skinnyjeans (enligt henne är de lika sköna som ett par mjukisbrallor). Själv köpte jag SPORTKLÄDER och bara sportkläder (se bild). Helt galet att jag köper träningskläder, jag som tränat i gamla urtvättade kläder hittills. Och jag har även testat mina nya funktionsträningstights och de är grymma. Varför har jag inte köpt såna tidigare? Skorna testade jag också, men jag fick en brännande känsla i vänsterfoten under passet så jag pallade inte att gå 60 minuter som jag hade tänkt. Så jag hoppas bara att det är nya skor som inte är ingångna och inte något annat skit. Frågan är bara hur jag ska göra med skorna när jag ska köra mina långpass? Men det kanske är så att man behöver gå in skorna? Ja inte vet jag. Jag är ingen träningsnarkoman som har koll på såna grejer.
2. I övrigt har jag tvättat bilen, åkt till systemet och köpte alkoholfritt till midsommar och veckohandlat.
3. Och J är på konsert ikväll. Foo Fighters.
Väder: Fint väder hela dagen och när vi kom ut från Nacka Forum så hade det regnat.
Ätit idag:
Frukost: 2 kokta ägg med majonnäs. 1 skiva ljust lc-bröd med bregott, ost och kaviar. Kaffe med mjölk.
Lunch: Kesella+Kesella hallon. 1 glas vatten.
Mellis: Inget
Middag: Rester av korvstroganoffen med sallad. 1 glas vatten.
Kvällis: Kaffe med grädde. 3 lc-pepparkakor med ekologisk färskost. 1 liten bit baguette med bregott och jarlsberg.
Dagens kcal: 1755
Tränat:
50 min löpband - 3,79 km - 4,55 km/h
NP - Now playing:
Glee 2.18
Veckomeny vecka 25 - 2011
Blir en jobbig viktvecka i och med midsommar och för att jag ska baka en massa gott. Men jag har lovat mig själv att unna mig under midsommar. Så det blir till att välja med insikt. Återkommer i den frågan.
måndag: Broccolicarbonara
tisdag: Korvstroganoff med sallad
onsdag: rester
torsdag: Vegetariskt; Linssoppa
fredag: midsommarafton bortbjudna
lördag: Köttbullsmackor
söndag: Dopp i kopp
Baka: lc-valnötsbröd, tiramisu, bullar
måndag: Broccolicarbonara
tisdag: Korvstroganoff med sallad
onsdag: rester
torsdag: Vegetariskt; Linssoppa
fredag: midsommarafton bortbjudna
lördag: Köttbullsmackor
söndag: Dopp i kopp
Baka: lc-valnötsbröd, tiramisu, bullar
tisdag, juni 21, 2011
21/6-2011
Dagens bild: Idag blev det korvstroganoff och finhackad mumsig sallad med Saltå Kvarns vita balsamvinäger och deras olivolja riserva.
Veckodag: tisdag
Jobbat: semester
3 x Snackigt om dagen:
1. Nyckelviken runt idag med J. Vi gick upp kl 05:30 för att hans bil skulle på service inne i Nacka, så då slog vi till och tog en powerwalk runt Nyckelviken. Det är många och långa backar både uppför och nedför där, men det är helt fantastiskt underbart att gå i skogen och längs vattnet. Plus att vi fick lite kvalitetstid tillsammans. Älskar Nyckelviken. Saknar verkligen ett sånt ställe att promenera på här i Värmdö.
2. Trädgårdsfix idag igen. Det börjar bli fett najs på framsidan. Snacka om att jag kommer skryta om framsidan i 1 månad när det är klart och under tiden som allt skräp håller sig borta från grusgången och rabatterna.
3. Jag kan inte låta bli, men jag tycker faktiskt det är lite mysigt att vara inomhus när det mullrar utomhus och är alldeles mörkt och ösregnigt.
Väder: Soligt, åska, strömavbrott och soligt igen och sen kom det ösregn igen.
Ätit idag:
Frukost: Kesella+Kesella hallon. 1 kokt ägg med kaviar. 1 kopp ekologiskt blåbärste.
Mellanmål direkt efter träningen: 1 finncrisp med bregott och ost. 6 st ostknappar. Ostkuber. Kaffe med grädde.
Lunch: Kokt wienerkorv med senap, ketchup, gurkmajonnäs och lök. 1 glas vatten. Kaffe med grädde.
Mellis: Inget
Middag: Korvstroganoff med sallad, vit balsamvinäger och olivolja. 1 glas vatten.
Kvällis: Kaffe med mjölk. 2 lc-pepparkakor med bregott och ost.
Dagens kcal: 1911
Tränat:
61:28 min Powerwalk runt Nyckelviken
NP - Now playing:
Bakade det ljusa lc-brödet häromdagen igen
Det är så skönt med det här lchf-brödet. För man blir nöjd, mätt och belåten och håller kolhydraterna i schack. Den innehåller mindre än 1 gram kolisar per skiva. Här hittar ni receptet.
måndag, juni 20, 2011
20/6-2011
Dagens bild: Snabbmat ala lchf. Kokt broccoli med knaperstekt bacon, parmesan, creme fraiche och svartpeppar. Har aldrig testat den här kombinationen förut och det blev hur gott som helst. Varför finns det så mycket god mat att testa och så lite tid?
Veckodag: måndag
Jobbat: semester
3 x Snackigt om dagen:
1. Sicken bra dag. Jag och J tog en powerwalk i Saltarö. Mördarbacken från helvetet-rundan. Och jag klarade backen utan att dö och utan att stanna i mitten av backen så J var tvungen att putta på mig. Blev ingen paus i mitten av backen, utan jag to den på 1 min och 50 sekunder med powerwalk-hastighet. Så rekordhastigheten idag slutade på 5,73 km/h.
2. Idag kunde jag vara ute och fixa i trädgården igen eftersom det äntligen slutade regna. Tuva kom ut och hjälpte till och det var mysigt att stå där tillsammans och filosofera och prata om livet.
3. Imorgon är det tidpassning direkt på morgonen, då J´s bil ska på service, så vi måste försöka komma i säng före tolv idag. Sen ska vi gå Nyckelviken runt medan vi väntar på bilen. Längtar, för det var länge sen vi gick där. Typ lika länge sen som vi flyttade från Nacka. Över 5 år sen.
Väder: Regn på förmiddan och eftermiddan. Uppehåll runt lunch och efter 16. Ca 13 grader.
Ätit idag:
Frukost: Kokt ägg med kaviar. Kesella+Kesella rabarber. 2 lc-pepparkakor med bregott och ost. Kaffe med grädde.
Lunch: Köttfärs, lök, ost, sweet chili och creme fraiche. Kaffe med grädde.
Mellis: Inget
Middag: Broccoli med bacon, parmesan och creme fraiche. 1 glas vatten.
Kvällis: Kaffe med grädde. 2 lc-pepparkakor med bregott och ost. 1 ruta mörk choklad.
Dagens kcal: 1741
Tränat:
PowerWalk - 48 min 54 sek
Mördarbacken från helvetet
4,67 km
10:28 min/km
5,73 km/h
Löpband 43 min
2,59 km
16:36 min/km
3,61 km/h
NP - Now playing:
Glee 2.17
Birgittas nyttiga pepparkakor
Igår bakade jag dessa nyttiga pepparkakor.
Kika in här för originalreceptet från Birgitta Höglund. De blev tokgoda. Framförallt med bregott och en tjock skiva ost.
Min variant hittar ni nedan eftersom jag är totalt emot allt vad sötningsmedel heter. Jag bakar hellre med äkta råvaror. Ska jag nu unna mig en kaka så tänker jag inte stoppa i mig skit är mitt motto, och sötningsmedel är lika med skit i min värld. 1 msk agave sirap utslaget på 20 kakor blir inte mer än 1 g kolhydrater per kaka.
Pepparkakor ca 20 st
100 gr Smör
2 krm malda Nejlikor
2 krm mald Kardemumma
2 krm mald Kanel
1 krm mald Ingefära
2 dl Mandelmjöl
2 msk Fiberhusk
1 msk agave sirap
1 Ekologiskt Ägg
Gör såhär:
1. Ner med smör och kryddor i en kastrull. Koka upp och rör om ordentligt. Låt svalna något.
2. Blanda mandelmjöl, fiberhusk och agave i en bunke. Vispa ner smör- och kryddblandningen. Rör sen i ägget och blanda ordentligt.
3. Ställ in i kylen en halvtimme.
4. Sätt på ugnen på 200 grader.
5. Rulla till 20 st bollar och platta till ordentligt och gör mönster med gaffel.
6. Lägg på bakplåtspapper och grädda i 10-12 minuter.
Energifördelning per kaka
Fett 7 g
Protein 1 g
Kolhydrater 1 g
Kcal 73
Källa: Birgitta Höglund
söndag, juni 19, 2011
19/6-2011
Dagens bild: Rester av vitkålssoppa och en skiva lc-bröd med ost blev det till middag idag.
Veckodag: söndag
Jobbat:
3 x Snackigt om dagen:
1. Har varit sjukt rastlös hela dagen. J har bara garvat åt mig. Det beror på att jag sa att jag skulle ta flera vilodagar från träningen eftersom jag skulle ladda inför vår powerwalk imorgon, men idag har jag verkligen haft träningsabstinens. En både jobbig och härlig känsla.
2. Har använt min överskottsenergi till att baka idag. Både äppelkaka och lchf-pepparkakor blev det.
3. Jag och Tuva har suttit och slöat framför tv´n hela kvällen. Innan det spelade vi lite spel och sorterade dvd-skivor.
Väder: Regnat precis hela dagen och varit tvärmulet.
Ätit idag:
Frukost: 1/2 skiva GI-knäcke med bregott och mjukost. 1 skiva salami med philadelphia. Kaffe med grädde.
Lunch: Inget
Mellis: lchf-äppelkaka med grädde och kesella rabarber. Kaffe med grädde.
Middag: Vitkålssoppa och lc-bröd med bregott och ost. 1 glas vatten.
Kvällis: Kaffe med grädde. Köttfärs med ost. 1 ruta mörk choklad.
Kvällis lite senare: 2 st lchf-pepparkakor med bregott och ost.
Dagens kcal: 1942
Tränat: Vilodag (suck)
NP - Now playing:
Supernatural 6.04
Breakout Kings 1.01
Film - Kärlek på menyn
Detta åt vi precis - lchf-äppelkaka
lördag, juni 18, 2011
18/6-2011
Dagens bild: Idag grillade vi hamburgare och majskolvar till middag.
Veckodag: lördag
Jobbat:
3 x Snackigt om dagen:
1. Fixat i trädgården i säkert 4 timmar idag. Det är så skönt att kunna fixa och knäböja och dona och känna att jag orkar hålla på. Snacka om att jag fått en märkbar förbättring av min grundkondition. Känns skitbra. Jag hoppas att de två veckor som jag har kvar av semestern räcker för att få ordning på framsidan. När jag hämtade Tuva och Anna från stallet så såg det jättefint ut där jag fixat. Jättenöjd!
2. Har äntligen börjat läsa Snabbmatslandet av Eric Scholler. En 10 år gammal bok, men den känns förvånansvärt aktuell ändå. Samma typ av bok som "Till Matens Försvar" och "Den Hemliga Kocken". Jag bara råälskar såna böcker. Det är de böckerna som fått mig dit jag är idag med min kost.
3. På tal om min kondition så ska jag och J ta förra sommarens mördarbacke från helvetet. Förra sommaren när jag började träna så tog den sträckan oss runt 60 minuter. Jag hoppas att jag förbättrat min tid och att jag efter att gått uppför mördarbacken från helvetet kan prata. Förra året tog det mig ganska exakt 5 minuter innan jag kunde få ut något ljud över huvudtaget. J bara garvade åt mig. Men i år räknar jag med att jag ska vara anfådd, men jag ska fasiken återhämta mig snabbt. Jag kanske tom slår till och springer upp för backen? Vi får se vad som händer på måndag. Ser fram emot powerwalken.
Väder: Soligt och fint men ganska kyliga vindar
Ätit idag:
Frukost: 1 skiva lc-bröd med bregott och mjukost. 1 kokt ägg med kaviar. Kaffe med grädde.
Lunch: Inget
Mellis: Kesella med kokosfett. Ölkorv. Ostkuber. 1 kopp blåbärste.
Middag: Grillad hamburgare, grillad majskolv. 1 glas vatten.
Kvällis: Kaffe med grädde. Lite olika nötter. 1 ruta mörk choklad.
Dagens kcal: 1570
Tränat: Vilodag
NP - Now playing:
Film - Michael Clayton
100% Blåbär från Saxhyttegubben
En ny dyr bekantskap har äntrat vårt liv. Blåbär 100% från Saxhyttegubben. Fantastiskt god och jag måste erkänna att den är värd sina 69.90 som jag fick betala för en liten 33 centiliters flaska hos Sabis Värmdö. Vi drack detta ur vinglas med isbitar (men det kanske är att häda). Den innehåller bara 100% blåbär, inga tillsatser, inget tillsatt vatten. Äntligen en underbar festdryck för oss som inte dricker så mycket alkohol.
Såhär skriver Saxhyttegubben själv om sin produkt:
Ny spännande dryck
Av nyplockade blåbär från de egna skogarna i Bergslagen framställer vi Blåbär 100%, en dryck med spännande smak, helt fri från tillsatser. Blåbär 100% är rik på syror och tanniner, egenskaper som gör den perfekt som alkoholfritt alternativ till rödvin. Blåbär 100% smakar allra bäst ur vinglas, och lufta gärna en stund innan servering.
Naturens egen smak
Vi pressar blåbären till dryck omedelbart efter plockning, och vår anläggning är skräddarsydd för att ta tillvara bärens smak, egenskaper och näringsinnehåll på bästa sätt. Vi vill att naturens egna smaker skall behållas, och då finns inga genvägar. Drycken innehåller inga tillsatser eller konserveringsmedel.
2.300 blåbär i varje flaska
Varje flaska Blåbär 100% innehåller 33 cl dryck, vilket motsvarar saften från drygt 2.300 blåbär. Det blir mycket råvara i varje flaska, vilket förklarar det relativt höga priset. Inget vatten eller annan vätska är tillsatt.Källa: Saxhyttegubben och senaste nytt från Saxhyttegubben
fredag, juni 17, 2011
17/6-2011
Dagens bild: Tacotallrik ala lchf. Tacokryddad köttfärs, vildtomat, feta, kalamata, rädisor, sallad, paprika, salladslök, gurka, salsasås, sweet chili och creme fraiche.
Veckodag: fredag
Jobbat: semester
3 x Snackigt om dagen:
1. Min bror kom förbi ikväll eftersom han fyller år imorgon. Jag fixade middag och tårta och present. Och jag är riktigt stolt över mig själv, för jag åt inte av tårtan, slickade mig inte ens på fingret när jag fick lite tårta på fingret.
2. Tuva och Anna drog och badade i havet även fast det regnade. Så de fixade med lite picknick och cyklade iväg. Galningar. När de kom hem så sprang de in i bastun direkt för att värma sig.
3. Har börjat fundera på att få till nån slags hjälp till mig själv där jag får koll på vad maten kostar. Detta är verkligen en stor grej hos oss just nu eftersom vi lägger så himla mycket pengar på mat.
Väder: Riktigt skitväder, kallt och ruggigt.
Ätit idag:
Frukost: 2 skivor lc-bröd med bregott, jarlsberg och mjukost. Ölkorv. Kaffe med grädde.
Lunch: Inget
Mellis: Kesella+Kesella rabarber. Ekologiskt blåbärste.
Middag: Tacotallrik ala lchf. 1 glas vatten. Kaffe med grädde.
Kvällis: Några kalamata, feta och ölkorv. Kaffe med grädde.
Dagens kcal: 1618
Tränat: Vilodag
NP - Now playing:
Film - Pretty in pink
torsdag, juni 16, 2011
16/6-2011
Dagens bild: Pepprig vitkålssoppa blev dagens middag. Använde min egengjorda buljong idag för första gången och det blev svinbra. Fasiken vad nöjd jag är nu, att slippa glutamater och jästextrakter. Tjohooo.
Veckodag: torsdag
Jobbat: semester
3 x Snackigt om dagen:
1. Hämtade Tuva och hennes kompis Anna idag. Mysigt att ha tjejerna här utan Felix. Anna sa att det var första gången hon var hemma hos oss utan att Felix är hemma. De håller nämligen alltid på och kivas och skriker som galningar, så det är riktigt skön stämning här hemma just nu.
2. Förutom att jag hämtat tjejerna idag så har jag har slängt allt vårt återvinningsskräp. Jag har handlat på Willys. Lagat långkok. Pysslat i trädgården. Tankat bilen. Handlat gott kaffe från kaffebutiken. Letat gardiner till J´s pappa. Tvättat. Lagat ugnspannkaka (eftersom jag enligt Anna gör världens godaste ugnspannkaka). Tränat. Tittat på film. Köpt sommarkort till Tuva. Stannat hos bonden och köpt jordgubbar. Och faktiskt hunnit njuta av dagen. Herregud vad man hinner med sitt liv när man har semester. Jag längtar till pensionen.
3. Har någon förslag på vad man ska göra åt Bosse som väckt oss varje morgon under hela semestern. Idag när han IGEN kom och väckte oss så skrek jag på honom som en alkistant och slängde kudden efter honom. Då la han sig nedanför sängen och slickade bollarna.
Väder: Soligt större delen av dagen. +19 grader.
Ätit idag:
Frukost: Kesella+Kesella Rabarber. 2 skivor lc-bröd med bregott och jarlsberg. Kaffe med grädde.
Lunch: Inget
Mellis: 1/4 avokado med kaviar. Liten bit ölkorv. Ostkuber. Kaffe med grädde.
Middag: Vitkålssoppa med 1 skiva lc-bröd med bregott och jarlsberg. 1 glas vatten.
Kvällis: Jordgubbar och vispad grädde. Kaffe med grädde.
Dagens kcal: 1453
Tränat:
Löpband 43 min
2,87 km
14:59 min/km
4 km/h
NP - Now playing:
Glee 2.16
Jordgubbar - sommarens favoritgodis
onsdag, juni 15, 2011
15/6-2011
Dagens bild: Vi köpte naturbeteskött från Ica häromdagen som vi åt idag. Första icke ekologiska köttet vi köpt på 1 år. Men detta kött kändes som ett bra alternativ. Och hör och häpna, det var inte söndergasat i skyddad miljö. Vacuumförpackat vilket gjorde köttet jättemört. Underbart!
Veckodag: onsdag
Jobbat: semester
3 x Snackigt om dagen:
1. Det är härligt med hus, när det regnar så finns det alltid miljoner saker att göra inomhus. Så behöver man inte känna sig sysslolös på sin semester.
2. J har fixat avloppen i båda badrummen och bastun eftersom han gör det så bra ;) Och själv tog jag hand om städningen av båda. Har även tömt hela barnens garderob som vi ska måla om. Har fyllt Felix rum med allt bråte så bäst han är hos sin pappa minst några veckor till. Annars får han sova mellan mig och J när han kommer hem.
3. Skön dag.
Väder: Soligt och regnigt och mulet. +16 grader.
Ätit idag:
Frukost: 1/2 gi-knäcke med bregott och jarlsberg. Kesella+Kesella rabarber. Kokt ägg med kaviar. Kaffe med grädde.
Lunch: 1 kokt ägg med kaviar. halv avokado med kaviar. Kaffe med grädde.
Mellis: Inget
Middag: Naturbeteslövbiff med bearnaise och Panzanella. 1 glas vatten.
Kvällis: Kaffe med grädde. Mjukost.
Dagens kcal: 1676
Tränat:
Löpband 45 min - Intervallträning
5x2 min jogg i 6 km/h (rekord för mig)
Så idag blev det rekordtid på hela passet. Äntligen snitthastighet på över 5 km/h
3,82 km
11:47 min/km
5,09 km/h
Styrketräning 10 min
Magövningar
5x20 crunches
3x10 magövningar med benen strax ovanför marken (vet inte vad övningen heter ännu)
NP - Now playing:
Glee 2.15
Film - Mr Deeds
Saltå Kvarns Panzanella med salmalax och rysk yoghurt
Uppdrag 2 i Saltå Kvarns smakråd var att utvärdera följande produkter från Saltå Kvarn:
Olivolja Classico
Vit Balsamvinäger
Vita bönor små torra
Pumpakärnor
Vi fick med ett recept på Panzanella. Enkelt sammanfattat, en brödsallad med grönsaker och bönor. Jag gjorde helt enlig receptet för att jag tyckte hela receptet lät fantastiskt gott. Eftersom jag själv inte äter så mycket kolhydrater så undvek jag själv att äta av brödet mer än att jag smakade på det. Däremot undviker jag inte bra kolhydrater som bönor, så därför åt jag glatt av dem. Och att baka bönorna i ugnen som man skulle göra här var fantastiskt gott. Detta sätt att baka bönor kommer jag definitivt testa på övriga bönsorter också. Inte ens i närheten av burkbönor. Detta var Mums!
Panzanella
Ingredienser för 6 portioner:
200 gram Vita små torkade bönor
6 klyftor Vitlök
1/2 kruka timjan
3 st lagerblad
Zest från 1 citron
10 st hela svartpepparkorn
1 dl olivolja
500 g coctailtomater (eller små tomater)
1 tsk socker
1 bunt bladpersilja
1 tsk balsamvinäger
400 g dagsgammalt vitt surdegsbröd
75 g pumpakärnor
150 g färsk spenat
150 g svarta oliver
100 g parmesanost
1 st röd lök
salt
svartpeppar
olivolja
Gör såhär:
1. Blötlägg bönorna i kallt vatten i 12 h.
2. Sätt ugnen på 150 grader.
3. Lägg tomaterna i en ugnsform. Ringla över olivolja, salt, peppar och socker. Sätt in i ugnen.
4. Sila av vattnet från bönorna och lägg i en ugnsform. Tillsätt vitlöksklyftor, timjan, lagerblad, citronskal, svartpeppar och olivolja. Slå över vatten.
5. Lägg på ett bakplåtspapper eller aluminiumfolie som lock och baka i ugnen tills bönorna är klara, ca 2 h. Rör om då och då. Tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs.
6. När bönorna är klara, tag även ut tomaterna.
7. Låt bönorna svalna något och sila sedan bort buljongen.
8. Plocka bort örterna och pepparn men behåll vitlöken och mosa sönder den och blanda i bönorna.
9. Bryt brödet i grova bitar och stek i rejält med olivolja. Salta.
10. Rosta pumpakärnorna i samma panna.
11. Skär rödlöken i ringar och hyvla parmesan.
12. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt, peppar och eventuellt mer vinäger.
13. Servera Panzanellan med en bit fisk eller kött. Jag valde en bit salmalax och rysk yoghurt utblandat med 1 vitlöksklyfta, 0,5 tsk balsamvinäger och 0,5 tsk olivolja.
Här kommer allt igen i bildformat:
1. Blötlägg bönorna i kallt vatten i 12 h.
2. Sätt ugnen på 150 grader.
3. Lägg tomaterna i en ugnsform. Ringla över olivolja, salt, peppar och socker. Sätt in i ugnen.
4. Sila av vattnet från bönorna och lägg i en ugnsform. Tillsätt vitlöksklyftor, timjan, lagerblad, citronskal, svartpeppar och olivolja. Slå över vatten.
5. Lägg på ett bakplåtspapper eller aluminiumfolie som lock och baka i ugnen tills bönorna är klara, ca 2 h. Rör om då och då. Tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs.
6. När bönorna är klara, tag även ut tomaterna.
7. Låt bönorna svala något och sila sedan bort buljongen.
8. Plocka bort örterna och pepparn men behåll vitlöken och mosa sönder den i bönorna.
9. Bryt brödet i grova bitar och stek i rejält med olivolja. Salta.
10. Rosta pumpakärnorna i samma panna.
11. Skär rödlöken i ringar och hyvla parmesan.
12. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt, peppar och eventuellt mer vinäger.
13. Servera Panzanellan med en bit fisk eller kött. Jag valde en bit salmalax och rysk yoghurt utblandat med 1 vitlöksklyfta, 0,5 tsk balsamvinäger och 0,5 tsk olivolja. Men jag är helt övertygad om att man skulle kunna äta den här smakrika salladen som ensamrätt. En ny favorit är härmed äntrad till vår familj.
Det var mycket smaker och allt var verkligen tokgott.
J gav den betyget 8,5 av 10. Jag ger den 9 av 10.
Nästa gång när jag gör det här receptet så kommer jag ändra på följande:
- Jag kommer minska på mängden pumpakärnor och ha dem vid sidan om istället, så får var och en ta den mängd man själv vill ha. De var i alla fall tokgoda så ta inte bort dem helt.
- Jag kommer ta ut tomaterna från ugnen 1 timme tidigare. De hann bli lite för mosiga, även om de smakade gudomligt gott ändå.
- Sen ska jag anpassa den efter antalet matgäster, igår åt bara jag och J och jag gjorde en sallad för 6 personer. SMART brud! Så nu kan vi äta Panzanella i 3 dgr.