söndag, januari 31, 2010

Härlig helg


En helt underbar helg tillsammans har vi haft. Idag tog jag, J och Tuva en riktigt tung promenad på 70 minuter. Den promenaden fick ersätta cyklingen på 43 minuter som jag hade på träningsschemat. Tuva hetsade oss att gå terräng sista biten hem och DET var tungt. Så tungt så att jag stannade några gånger och kippade efter andan och kände kräkreflexerna ta fart. Det är riktigt tungt att vada i djupsnö där ingen har gått. Vi fick göra vår egen stig.

Rostbiff


Jag är egentligen inte så mycket för kött som är för rött. Men vi chansade den här gången för att inte få kött som är som en skosula. Tuva tyckte först att den var alldeles för röd och inte alls liknande den köpta rostbiffen. Men under middagen sa hon "mmm det här köttet är nog mycket godare än den köpta". Med andra ord ett väldigt gott betyg. Jag hade en bra matdag igår. Allt jag gjorde blev lyckat. Surdegsbrödet, coleslawn, potatissalladen och rostbiffen.

Såhär gjorde jag rostbiffen:
1 kg rostbiff / fransyska
gned in olivolja, flingsalt och svartpeppar runtom.
La rostbiffen i en liten ungsfastform och stack in en köttermometer och lät köttet steka i 125 grader varm ugn tills termometern visade 62 grader. Då blev den sådär fint rosa som på bilden.

Innertemp för rostbiff
  • 55°C: blodig
  • 60°C: rosa med röd kärna
  • 70°C: lätt rosa
  • 75°C: välstekt

Edit 101010: Testade att steka rostbiffen till 65 grader och sen vila inpackad i folie tills vi skulle skära upp den och äta upp den. Blev lite för välstekt för allas smak. Jag gillade det, men övriga familjen röstade ner 65 grader. Så nästa gång kör jag 62 grader igen.

lördag, januari 30, 2010

Coleslaw och potatissallad


Nu har jag gjort klart coleslaw och potatissallad till kvällens middag. Rostbiffen är också färdigstekt i ugnen men den har jag inte tagit nån bild på. Kommer kanske senare tillsammans med recept på ovanstående läckerheter. Blev gott, så nu får de gocka till sig i kylen tills vi ska äta. Nu ska jag fortsätta städa huset.

Skruvat surdegsbröd på dinkel och yoghurt


Hur man blir lycklig ända in i själen... baka ett gott surdegsbröd! Hela familjen blev nöjd, tom Felix som är kräsen när det gäller bröd. Och en hård skorpa fick jag till genom att hälla några deciliter vatten i botten av en ungsform.

Visst är de vackra!

fredag, januari 29, 2010

Johnossi på P3 Guld

Oj oj oj så bra detta är! Jag visste faktiskt inte att Johnossi kom från Sverige. Saltsjöbaden av alla ställen.

torsdag, januari 28, 2010

Min träning

Det här var lite coolt faktiskt, att jag kan länka till min träningssida på Funbeat. Har lagt in en länk till höger på menyn, men är ni lata och inte orkar titta till höööööger så kan ni använda den här länken så ser nu hur fett duktig jag varit senaste fyra veckorna.

onsdag, januari 27, 2010

Kan det vara möjligt?

Var verkligen filmen "Sommaren med Göran" en succefilm? En succéfilm? Verkligen? Är det så!? I så fall undrar jag... vem i hela helvetet går och ser Sommaren med Göran och betalar pengar för det?

En succéfilm! Ja jädrar i min gata... reklamen kanske har rätt. Man kanske skulle se den? Tänk om den är lika bra som Reine och Mimmi i fjällen?

måndag, januari 25, 2010

Avfallsdagbok vecka 3

2010-01-18: Halv burk soltorkadetomaterkräm, lite salladsrester, 1/3 sallad, 1,5 dl remouladsås
2010-01-19: 1/2 isbergssallad, 1.5 tomat
2010-01-20: 8 fiskbiffar, 3 prinskorvar, 1/2 port pepparrotsstuvad savoykål
2010-01-21: 3 dl gräddfil, 1.8 liter mjölk
2010-01-22: 500 g frysskadat bröd
2010-01-23: 1 dl vinägrette, 1 port sallad, 50 g philadelphia
2010-01-24: 1 port gratinerad fänkål

Veckomeny vecka 4

Vegetarisk måndag: Pasta med champinjonstuvning
tisdag: Hämtmat för J och barnen. Jag äter ute med en kompis.
onsdag: Gulashsoppa med ostplättar
torsdag: Rester
fredag: Kallskuret med rostbiff och salami, hemmagjord potatissallad och coleslaw
lördag: chiliköttbullar med stuvade makaroner och coleslaw
söndag: Ceasarsallad och efterrätt

Köpstopp vecka 3 - 18-24/1

Den här veckan är jag riktigt stolt över oss. I fredags när vi bara hade 54 kr kvar i livsmedelsbudget så ville jag gå in på Kanel & Kardemumma på Värmdö och köpa gott kaffe till helgen. Men kaffet kostar lite mer än de 54 kronorna så då sa jag till J att nu är det dags att vi börjar tänka som ett företag. Eller vänta nu, det var J som sa det och jag höll med =) och på den vägen är det och spenderandet på livsmedel stannade på 1146 kr. Mycket bra jobbat tycker jag. Jag tycker i övrigt inte att vi behövt försaka något. Jag tycker vi äter gott varje dag och det blir mat över. Det konstiga också med hela köpstoppet är att jag älskar att ha en halvfylld kyl nu för tiden. Tidigare hade vi en kyl fylld till brädden med mat och det slutade varje vecka i att vi slängde massor med mat.

Utgifter vecka 3 (inom parentes det som vi budgeterat för varje del per vecka)
Livsmedel: 1146 kr (1200 kr)
Godis/snacks/läsk/fika: 116 kr (100 kr)
Hygien: 274 kr (100 kr)
Förbrukningsvaror: 70,50 kr (300 kr)
Bil: 0 kr (750 kr)

söndag, januari 24, 2010

Kassler med rosépepparsås och gratinerad fänkål


Jag skulle egentligen ha gjort ett nytt försök med bearnaisesåsen idag men jag hade sån tur att vitvinsvinägerna var slut ;) så det blev istället en rosépepparsås. Jag älskar verkligen rosépeppar. Använder den kryddan alldeles för sällan.

Gratinerade lite fänkål och rev lite morötter till. Gotti gott.

lördag, januari 23, 2010

Gammal anteckning

Sitter och går igenom mina gamla dokument i min stationära dator och hittade denna anteckning från 2007 som jag med all säkerhet hittat i nån tidning. Med tanke på vad som står där så är det konstigt att vi är mest rädda för att flyga.

Dödade per miljarder personkilometer:
Moped 81,7
Motorcykel 77,3
Privatflyg 70
Fotgängare 44,6
Cykel 20,8
Personbil, förare 5,8
Personbil, passagerare 3,6
Buss, landsväg 0,1
Tåg, SJ 0,07
Flyg, linjefart 0

fredag, januari 22, 2010

Gourmetkyckling med sallad och vinägrette


Felix sa "mamma, från och med nu måste du göra den här vinägretten... ALLTID... när vi äter sallad till maten". Det känns som att han var nöjd med maten idag. Kolhydratsätarna fick ris till... för mig räckte salladen alldeles utmärkt. Maten blir mer mättande på det här sättet. Äter jag ris till så är jag hungrig igen efter 30 minuter.

Veckans ekolåda


Jag är mycket nöjd med veckans ekolåda.

Kvisttomater
Babyspenat
Rödlök
Jordärtskockor
Fänkål
Kastanjechampinjoner
Röd paprika
Morötter
Sallad
Vitlök

Jag är i chock

Vi tittar på SPORT! Ja ni hörde rätt. Vi sitter och tittar på ödesmatchen i handboll mellan Sverige och Tyskland. Kommer inte ens ihåg när jag sist tittade på SPORT! Kom igen SVERIGE!!! 23-22 till Tyskland just nu när det gått 40:52 i matchen.

edit något senare: Sverige förlorade och åkte ur turneringen.

torsdag, januari 21, 2010

Prinskorv med Pepparrotsstuvad savoykål


Low carb så det står härliga till.
Hade ett paket prinskorv i frysen, kvar från julhelgen och savoykål är i säsong. Den var dock dyrare än vad jag trodde den skulle vara. Ca 36 kr/kg.

Surdegskultur


Igår startade jag min allra första surdegskultur. På bilden ser ni starten men den har börjat bli härligt bubblig redan efter 1 dygn. Kulturen tar 4 dygn på sig att bli klar för bak så till helgen kan jag baka vårt första egna surdegsbröd. Ska bli kul.

För att starta en surdegskultur behövs:
5 dl mjöl
2 dl ljummet vatten
1 lagom stor glasburk
lagom temperatur
tid

Dag 1 (kväll)
2 dl mjöl
1 dl ljummet vatten

Dag 2 (morgon)
1 dl mjöl
1/2 dl vatten

Dag 2 (kväll)
1 dl mjöl
1/2 dl vatten

Dag 3 (kväll)
1 dl mjöl
1/2 dl vatten

Dag 4
Baka!!!



Källa: Matvision

onsdag, januari 20, 2010

Laxsoppa med grädde och saffran


Mumsig soppa som är rejält mättande tack vare grädden.

Jag brukar ta det som finns hemma i rotfruktstväg, oftast blir det fänkål och morötter. Men eftersom jag varken hade det ena eller det andra så blev det palsternacka (min nya favvis) och jordärtsskocka, som faktiskt passade riktigt bra i den här soppan. Välj ekologiska varor. Tomatpurén finns som ekologisk variant utan tillsatser att få tag på. Man behöver inte köpa märket Felix som bara har tomatpuré med en massa tillsatser.


Jag använde dessa ingredienser:
ca 300 g lax
2 palsternacka
1 bit jordärtsskocka
1 pkt saffran
1 buljongtärning
2 tsk tomatpuré
1 vitlök
1 gul lök
1/2 purjolök
2-3 dl vitt vin
2 dl vatten
3 dl grädde
smör
smaka av med lite vitpeppar och eventuellt lite salt
lite dill att garnera med

Jag gjorde såhär:
Slanta palsternackan, skär jordärtsskockan i stavar, hacka löken och purjolöken, riv eller pressa vitlöken. Fräs allt i en kastrull med en rejäl klick smör. Häll på vatten, vin och buljongtärning och låt puttra tills rotfrukterna är klara. Lägg i grädden och laxen och låt puttra i ca 6-10 minuter till. Garnera med lite dill.

Tomtarna på Boxer

Sen vi sa upp Boxerabbonemanget så har de ringt flera gånger. När de till slut fick tag på J, som stog på kontraktet, så erbjöd de 50% rabatt i ett helt år???!!! Killen sa till J "Det var smart av er att säga upp abbonemanget för nu har säljarna här vaknat till liv och vi kan erbjuda er...". J svarade kallt "nej tack, vi vill inte ha Boxer"!

Han sa efter samtalet "det där avgjorde, nu kommer vi aldrig mer ha Boxer i det här huset". Underbart att han kommit till samma insikt som jag. Jag tycker Boxer är skitoseriösa.

Men å andra sidan så har ni fått ett spartips till. Vill ni ha kvar Boxer, men vill sänka era kostnader så säg upp skiten så ringer de inom några veckor och erbjuder er ett rabatterat pris. Varsågod för spartipset!

tisdag, januari 19, 2010

Coola


Det finns lite nya hörlurar på marknaden. Lego-lurar! Coola.

Passar bra till Lego-mp3-spelaren...


Inte köpa... bara drömma! =)



Källa: Geek-Alerts

Spartips: Fixa Open office istället för MS Office


Jag har ju fått en ny dator i julklapp och den har bara en 60-dagars trial med officepaketet. Eftersom jag har mitt köpstopp så insåg jag att jag inte kommer kunna köpa officepaketet för 3000 kr. Så igår fixade jag istället Open Office. Den skiljer sig mot originalet litegrand men det är gratis och jag har bara upptäckt en sak som skiljer sig än så länge. Som jag stört mig på alltså.

Gå in här för att ladda hem Open Office.

136 kr/dag

Mitt sparmål på 50000 kr på ett år innebär att jag ska spara ihop 136 kronor per dag. Känns inte helt orimligt. Till idag har jag sparat ihop 1893 kr. Vilket innebär 99 kr per dag. Längst ned på den här sidan kan ni följa mitt sparande.

måndag, januari 18, 2010

Vegetarisk Måndag: Italiensk paj med oliver och soltorkade tomater



Oj vad mycket goda smaker som gifte sig med varandra (hatar egentligen det uttrycket men det passade bra här för att beskriva vad jag menade). J gav den 9.5 poäng av 10. Den hade fått en 10:a om han druckit cola till. Ja man undrar ju varför han inte gjorde det då? Jo för att han försöker avgifta sig från colaberoendet så han har inte druckit det på en hel vecka. Ja, men jag är glad för 9.5 poäng också.

Pajdeg:
3 dl dinkelmjöl (eller vetemjöl)
150 g smör
0.5 dl vatten

Ingredienser (ekologiskt förstås):
3 tomater (eller 8 körsbärstomater)
10 soltorkade tomater
1 lök
2 vitlöksklyftor
90 g gröna oliver (kan uteslutas, ta fler svarta oliver istället)
60 g svarta oliver (jag brukar ha i kalamata)
4 ägg
0,5 dl creme fraiche
1 tsk salt
1 dl parmesan
2 dl gräddost eller västerbottenost

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Arbeta ihop pajbotten och tryck ut den i en springform.
3. Förgrädda degen i 10 min.
4. Häll i alla ingredienser i pajformen tillsammans med hälften av osten.
5. Häll över äggblandningen.
6. Häll över resten av osten.
7. Grädda ca 40 minuter.
8. Ta ut den från ugnen när den är klar och låt den vila några minuter innan servering.



Vitlöksvinägrette (tyvärr vet jag inte måtten eftersom jag hoftar):
Äppelcidervinäger eller balsamico
Olivolja
Vatten
Salt & Peppar
1-2 klyftor vitlök



Från middagen den 19/4-2011 med mer ost.

uppdaterad 110419: Sist hade jag i uppemot 5 dl västerbottenost och jag tyckte personligen att den blev godare då. Men då är jag också en ostälskare.

Källa: Inspirerad by Tasteline

Veckomeny vecka 3


Vegetarisk måndag: Italiensk paj med oliver och soltorkade tomater och grönsallad med vitlöksvinägrette
tisdag: rester
onsdag: Fisksoppa gjord på lax och saffran
torsdag: Prinskorv med pepparrotsstuvad savoykål
fredag: Gourmetkyckling, quinoa och sallad
lördag: Nasi goreng
söndag: Kassler, ris och Beasås

Från och med nu blir det beasås varje söndag tills jag kan laga den där förbannade såsen. Vi gjorde den i söndags också men den skar sig. SOM VANLIGT! Jag kan verkligen inte göra beasås på klassiskt vis. Jag följer receptet slaviskt och ändå blir det bara skit. Så jag har väl hittills uppskattningsvis förstört 10 satser sås. Så i söndags fick jag göra en falsk beasås istället lite snabbt. Den blir helt okej men får ändå inte den där goda beasåssmaken.

Avfallsdagbok vecka 2

2010-01-11: 1 lök, 1 kokt ägg, 3 port ris
2010-01-12: inget
2010-01-13: inget
2010-01-14: inget
2010-01-15: 1 dl juice, 1/2 burk fetaost
2010-01-16: 1/3 påse gammalt godis
2010-01-17: 1 hel burk ajvar relish, 1 halvstor bit kålrot, 1 kastrull skuren bearnaisesås

Det var väl inte så farligt =)

Köpstopp vecka 2 - 11-17/1

Gick inte lika bra vecka 2. Godiskontot övertrasserades rejält och livsmedel med några hundra kr. Men jag är i det stora hela nöjd ändå. Vi sparar faktiskt pengar varje vecka just nu.

Utgifter vecka 2 (inom parentes det som vi budgeterat för varje del per vecka)
Livsmedel: 1432 kr (1200 kr)
Godis/snacks/läsk/fika: 341 kr (100 kr)
Hygien: 0 kr (100 kr)
Förbrukningsvaror: 0 kr (300 kr)
Bil: 508 kr (750 kr)

lördag, januari 16, 2010

Veckan i korthet

Jobbat varje dag mellan 11-12 timmar, tränade i onsdags även fast jag jobbade både före och efter, hållt middagsplaneringen och gårdagens middag med J och barnen var helt fantastisk. Vi lagade mat ihop, släckte ner huset, tände ljus, satte på P2 på radion med gammal 40-talsmusik och satt i köket med tända ljus och bara mös och pratade i lugnet. Alla hade ett sånt härligt lugn efter maten.

måndag, januari 11, 2010

Vegetarisk Måndag: Linssoppa och Pannkakor gjorda på dinkelmjöl



Vanligt vetemjöl från Kungsörnen innehåller tillsatser i form av mjölbehandlingsmedel och tillsatta vitaminer. Känns helskumt, så jag mailade deras kundservice idag och frågade helt enkelt varför det är så? Ska bli intressant att läsa deras svar. Så istället för tillsatsmjölet så tog jag den biodynamiskt odlade dinkelmjölet från Saltå Kvarn och gjorde pannkakor istället. Det var inte stor skillnad på smaken alls och jag tycker tom pannkakorna fick en bättre karaktär och blev knaprigare.

Linssoppan gör jag på 3 dl röda linser, 1 stor lök, 3 ekologiska buljongtärningar (utan glutamat), 1.5 l vatten, 1 tsk timjan, 1 tsk mejram och lite salt och vitpeppar. Jag älskar verkligen den här linssoppan. Enkelt och gott. Det tog några olika kokningar tills jag hittade det här receptet som är riktigt riktigt god. Till och med Felix har börjat gilla den. Övriga familjemedlemmar har gillat den från första stund.



Dinkelmjöl från Saltå Kvarn
Saltå Dinkelmjöl är ett stenmalet, siktat mjöl med hög utmalning. Dinkel har genom sin glutenkvalitet och unika proteinsamman-sättning väldigt bra bakegenskaper. Det kan användas i alla recept i stället för vete. Bröd och bullar bakat på dinkel får extra fin och mustig smak.

Ingredienser: Siktat mjöl av biodynamisk dinkel

Källa: Saltå Kvarn

Veckomeny vecka 2

Vegetarisk Måndag: Linssoppa, ungspannkaka
Tisdag: Köttfärsfylld paprika
Onsdag: Rester
Torsdag: Bakad potatis, skagenröra och sallad
Fredag: Wraps med gräddinkokt kyckling
Lördag: Asiatiska fiskbiffar serverade på svenskt vis med remouladsås och kokt potatis
Söndag: Fläskfilé, ungsrostade grönsaker, beasås

söndag, januari 10, 2010

Korvstroganoff, stekta halloumistänger och sallad


Vatten med citron är underskattat.

Köpstopp vecka 1 - 1-10/1

Köpstoppet har gått över förväntan. Har inte köpt en enda onödig sak under veckan, till och med godiskontot har hållt sig på hygglig nivå. Och att vi bara handlat mat för 845 kr är ju overkligt. Jag tror inte det har hänt en enda gång de senaste åren att vi inte handlat för mindre än 1000 kr så fort vi handlar. Medveten konsumtion verkar löna sig. Såhär första veckan iaf. Känns skitbra. Sen en annan sak. Jag fick ett mail från Felix mentor där hon berättade att Felix behöver ett nytt lås till hans nya skåp. Han har tidigare delat skåp med en annan kille som redan hade lås. Så tidigare hade jag direkt rusat till affären och köpt en ny, men nu började jag med att fråga J om han hade nåt gammalt rostigt lås liggandes nånstans. Ja, mycket riktigt så hade han det och ett riktigt grymt sådant också. Och nytt. Så nu slapp vi den kostnaden också.

Utgifter vecka 1 (inom parentes det som vi budgeterat för varje del per vecka)
Livsmedel: 845 kr (1200 kr)
Godis/snacks/läsk/fika: 69 kr (100 kr)
Hygien: 27 kr (100 kr)
Förbrukningsvaror: 0 kr (300 kr)
Bil: 447 kr (750 kr)

Överskottet som ska gå till köpstoppssparkontot redoviser jag en gång i månaden.

Avfallsdagbok vecka 1

Som synes så slängs det alldeles för mycket mat i det här huset. Vilket jag visste redan och jag hoppas att vi med vårt nya medvetna ekonomiska tänk ska slippa såna här rapporter i framtiden. Vecka 1 innehåller även dagar från vecka 53.

2010-01-01: Inget slängdes
2010-01-02: Halv dill
Rester från middan; halv kastrull stuvade makaroner och 5 köttbullar
2010-01-03: 2 kokta ägg, 2 st chokladkex, 10 st nachorolls, 1 dl gammal mjölk, 2 st brödskivor, 30 mandariner, halvt salladshuvud, 1 citron, 6 morötter
2010-01-04: 1/3 burk jordnötssmör, 1 kanelbulle, halv paprika, gurkskivor
2010-01-05: 1 kokt ägg, 8 dl mjölk
2010-01-06: 400 g leverpastej, 5 skivor salami
2010-01-07: inget
2010-01-08: halv paprika, halv portion makaronipudding
2010-01-09: 200 g räksallad, 200 g sylta, 2 st palsternackor, rester från middan; 1 portion ungsrostade grönsaker
2010-01-10: 250 g mascarpone, 1 l gammal mjölk, 10 st mandariner

Min våg har batteritorsk

Tror jag iaf. Men det lustiga var att den fick batteritorsk (eller gick sönder) precis den 1 januari. Som ett tecken att nu får du sluta väga dig varje dag. Vilket jag gör. Varenda dag innan jag ställer mig i duschen på morgonen så ställer jag mig på vågen. Nu har jag inte kunnat väga mig på 10 dgr och det känns jättebra. Skönt att slippa vara slav under vågen. Men samtidigt känns det nog lite läskigt ändå.

lördag, januari 09, 2010

Dagens mål - check

1. Styrketräna check
2. Gå 10000 steg (utöver styrketräningen) check
3. Göra nästa veckas meny check
4. Sortera allt som ska till återvinningen
5. Se filmen Fönstret åt gården, en Hitchcock-film från 1954 check
6. Basta och göra hårinpackning och ansiktsmask check

5 av 6 måste väl ändå anses som godkänt? Jag har gjort de roliga sakerna iaf... det är ju ändå lördag...

Ungsbakad lax med ungsrostade grönsaker och citron

Märks det att vi gillar lax i det här huset? I alla fall den här laxen som vi köpt från fiskbilen som dyker upp nu och då och säljer 3-5 kg åt gången. Det finns två olika som kommer med jämna mellanrum och så som jag förstått det, så är det den med den blåa fisken som är originalet.


Palsternackan som kommer med Ekolådan har jag hittills av någon outgrundlig anledning alltid slängt. Har inte hittat något användningsområde för den. Jag fattar verkligen inte det, för efter dagens goda middag där jag ungsrostade palsternacka, lök, vitlök, paprika och tomat tillsammans med timjan, flingsalt, olivolja, smör och balsamico, så var det palsternackan som vann i smaksensation. Jädrar i min gata så gott det var.

Förlåt palsternackan för att jag tidigare kallat dig för en blek morot och sen slängt dig iskallt i soporna.

Dagens Mål

1. Styrketräna
2. Gå 10000 steg (utöver styrketräningen)
3. Göra nästa veckas meny
4. Sortera allt som ska till återvinningen
5. Se filmen Fönstret åt gården, en Hitchcock-film från 1954
6. Basta och göra hårinpackning och ansiktsmask

onsdag, januari 06, 2010

Elektronisk kassabok


Det här var ju en himla trevlig sida, kassabok.nu. Helt enkelt en elektronisk kassabok. Och enkel är den också. Och GRATIS! Vilket passar bra under mitt Köpstoppsår. Här har jag nu börjat fylla i alla mina inkomster och utgifter och börjat göra som alla företag måste göra, bokföra alla pengatransaktioner. Då kanske man får lite bättre koll på vart pengarna tagit vägen. Hade först tänkt göra en excelfil men det här var ju ännu bättre. Då kommer man åt den från vilken dator som helst. Jag har i alla fall varit lite smart och lagt ALLA mina kvitton i en kartong så nu ska jag ta fram dem och börja bokföra mina utgifter. Ska bli spännande att se resultatet för 2009.

Spartips - Säg upp Boxer

Idag tog jag äntligen steget och stängde av skitdyra skitabbonemanget Boxer. Dels har vi aldrig fått extrakortet att fungera (även fast vi pratat med Kundservice) så har vi ändå under 4 års tid betalat för något som aldrig fungerat. Här har ni ett exempel på hur jag fungerar när det gäller pengar. Lat är bara förnamnet. Och obrydd. Men nu ska det bli ändring på det. Håller man inte måttet som företag så åker man ut. Plus att vad är det för tv-utbud egentligen? Finns ju verkligen inget att se på tv. En massa skitprogram och en massa dålig reklam. Så när vi satt imorse och åt frukost och zappade mellan kanalerna så fick jag nog. Jag sa till J "får jag säga upp vårt abbonemang?", han sa "ja".

Ringde till Boxer, fick knappa in vårt kundnummer. Kommer fram till kundtjänst och hon ber om kundnumret. Då sa jag "nä, den fick du ju precis när jag knappade in den". Då sa hon att den följde visst inte med samtalet. Okej sa jag och gav henne kundnumret. Jag sa att jag ville säga upp vårt abbonemang, då blev jag vidareslussad till abbonemangsavdelningen och hör och häpna HAN FRÅGAR OCKSÅ EFTER KUNDNUMRET. Det låter löjligt, men jag blev fan förbannad. Vad i hela helvetet ska jag först knappa in skiten och sen ge den till första tanten för att sen YTTERLIGARE en gång ge kundnumret??? Han sa samma sak "nä kundnumret följde inte med samtalet". J hörde på mig att jag blev irriterad så han dök upp bredvid mig. Vilket i och för sig var bra. Eftersom det bara var J som fick säga upp abbonemanget (???) "för att den står på honom" svarade killen på abbonemangsavdelningen när jag ifrågasatte varför jag inte fick säga upp den. Spela roll vem fan som säger upp den. Vi är sambos för i helvete. Det kommer ju hem en skriftlig uppsägning som jag misstänker J måste skriva under och skicka tillbaka. Jävla nötter. Så efter att J tagit samtalet och sagt upp abbonemanget så gissa vad killen säger "säger du upp för att du inte är nöjd så kan jag erbjuda ett bättre pris". Whaaat????!!!!! De hade väl kunnat gett oss ett bättre pris tidigare. Nä bort med såna oseriösa företag. Just det sista avgjorde att vi aldrig mer kommer ha en Boxer i det här huset. Erbjuda ett bättre pris när de blir av med en kund *fnyser föraktfullt och morrar*

Jag börjar få många företag i min personliga svarta lista. Grrrrrr.

739 kr per månad sparar vi på att stänga av Boxer. Känns fantastiskt bra. Tyvärr är det 3 månaders uppsägningstid.

Sådär då har jag gnällt av mig. Känns bra =)

tisdag, januari 05, 2010

Rödkål och kyckling i kokosmjölk


Receptet och bilden är snodda inne hos en suverän Matbloggare som jag verkligen rekommenderar, "Om jag var din hemmafru". Hon skulle få bli min hemmafru vilken dag som helst. Varför jag snor bilden är för att hennes bild var mycket snyggare. Vår mat blev inte lika snygg men det var god smak på allting. Vill bara tillägga att det är limen som gör det!


Kål och kyckling i kokosmjölk
Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 4
Tid: 20 min

1 dl cashewnötter, naturella
2 kycklingfiléer
1 burk kokosmjölk
2 lime
1 tsk socker
1 torkad röd chili, stark
1 msk maizena
1/2 litet kålhuvud, exempelvis rödkål eller spetskål
1 dl torkade blåbär eller tranbär (om det är lördag)

1.Rosta nötterna i torr stekpanna.
2.Skär kycklingen i tunna strimlor. Slå lite olja i en wok eller stor stekpanna, stek kycklingen snabbt och hett och slå på kokosmjölk, skal (bara yttersta zesten) och saft av limen, socker, en rejäl nypa salt eller två och stött chili. Låt koka ihop någon minut.
3.Rör ut maizenan i lite vatten och tillsätt.
4.Strimla kålen fint och tillsätt den också. Låt allt bli varm och servera med nötter och eventuella blåbär.

måndag, januari 04, 2010

Vegetarisk måndag: Afrikansk kikärtsgryta

Detta var överraskande gott. Vår första vegetariska måndag blev en succé. Grytan var även väldigt mättande så det blev massor över även fast vi var tre som åt av den. I receptet stog det att man skulle servera med cous-cous men jag strimlade två sorters paprika och rev lite morötter till istället. Nästa gång ska jag även bjuda ett nybakat bröd till. Det stod inga mått på kryddorna men jag hoftade och uppskattar ungefär till måtten jag skrivit nedan.



Afrikansk kikärtsgryta

Ingredienser
1 hackad gul lök
400 g kokta kikärtor
2 burkar hela tomater
3 msk jordnötssmör
2 dl grönsaksbuljong
1 msk curry
1 msk oregano
chilipeppar
salt
svartpeppar
80 g cashewnötter

Portioner: 4
Tillagningstid: 12 min

Tillagning
Stek löken i botten på en kastrull, häll i tomaterna och kikärtorna. Koka upp med buljongen och jordnötssmöret, smaka av med kryddorna. Koka ca. 10 minuter, häll i nötterna när en minut återstår.


Källa: Vegetariskt.com

Veckomeny vecka 1


Meny v.1
Måndag - Afrikansk kikärtsgryta
Tisdag - Rödkål med kyckling i kokos
Onsdag - Middag hemma hos J´s pappa
Torsdag - Korvstroganoff
Fredag - Hemmagjorda hamburgare
Lördag - Lax i ugn, sallad, halloumi
Söndag - ?

söndag, januari 03, 2010

Chevréfylld lövbiff med kokta rödbetor och vitlökssmörstekta sparrisar


Kanske inte en 10-poängare men det blev en helt okej söndagsmiddag. Det var J´s förslag att använda resterna av chevrén att rulla in i lövbiffen. Gjorde även ett eget vitlökssmör med persilja.

Spartips - Ostrester


Det blir alltid över en liten ostkant som man inte kan hyvla till mackan. Som jag hittills alltid har slängt i soporna. Men varför inte istället spara den i en burk i frysen tills man behöver riven ost till exempel till en god gratäng? Bättre att använda slattarna till gratängen än köpa dyr färdigriven ost i plastförpackning som ändå inte är riktig ost, utan billig fettråvara. "Osten" i påsarna är så kallad analog ost, som inte är annat än vegetabiliska fetter. Det är alltså ingen ost! Märkligt va?! Som exempel så är TexMex-mix och Gratängmix såna analoga ostar. Det roliga eller mer tragiska är att tillverkaren påstår att kunderna inte blir förvillade. VA?? Nähä!? Jag blev då det i massor med år som jag köpt skiten. Men inte sen jag läste boken "Den hemliga kocken" av Mats-Eric Nilsson för över ett år sedan. Det var då mina ögon öppnades. Efter det köper jag en bit ost att riva istället.

lördag, januari 02, 2010

Det är faktiskt ett palindrom idag

20100102

Årskrönika 2009

Här kommer mitt komprimerade 2009.

Årets överraskning
Att jag sa upp mig från mitt förra jobb i januari utan att ha något annat jobb klart. Det är inte likt mig att bara slänga mig huvudstupa in i det okända. Jag tycker om trygghet och vill veta vad som händer och tycker inte alls om att slänga mig ut i det okända på detta sättet. Och framförallt inte under ett år när media skriker ut med stora rubriker om finanskris och att allt fler blir av med sina jobb. Två veckor innan jag slutade på förra jobbet (ja jag hade hunnit bli liiiite stressad) så ringer en gammal chef upp mig och sa att hon har en person som vill träffa mig för en intervju. Hon hade visat min CV till honom och han hade blivit eld och lågor och sagt att det är precis den profilen de söker till tjänsten. Några dagar senare åker jag på intervju och blir erbjuden jobbet under intervjun. Då hade jag och min blivande chef suttit och haft ett väldigt bra och ärligt samtal i ca 2 timmar. Så när jag kom ut från intervjun så hade jag ett anställningskontrakt med mig hem. Kändes väldigt konstigt och så här i efterhand så känns det verkligen som att det var meningen. För tänk om jag inte hade slängt ut mig i det okända den där kalla dagen i januari förra året, då hade jag fortfarande suttit där och svurit och inte haft det så underbart som jag har det idag.


Årets konsert:
U2 i Göteborg och Ullevi den 1:a augusti. Magisk kväll tillsammans med J. Vi hade verkligen en helt suverän kväll på tu man hand.


Årets flytt
Felix flyttade hem till oss på heltid i maj. Han bytte skola samtidigt som jag bytte jobb. Vi började båda på våra nya den 4:e maj 2009.


Årets julklappar:
Av J fick jag en ny fet laptop och filmen "Flickan som lekte med elden".
Av Felix fick jag en pilatesboll.
Av Tuva fick jag en bok, del 3 i Twilightserien.
Av Hugo fick jag en groda i gjutjärn och gammeldags kola.
Av jobbet fick jag ett Delicard. Valde 1 års prenumeration på Mat & Vänner.


Årets julfirande:
Helt fantastisk julafton utan barnen i ensamhet med J och hans bror och flickvän. Nog för att jag älskar mina barn och tycker det är skönt att ha de runt mig, men det var överraskande mysigt att inte ha de på julafton. Tänk en jul utan tjat och gnat. De hade firat jul hos oss de senaste 3-4 åren så deras pappa tyckte att det var dags att de firade hemma hos honom för en gångs skull. Barnen försökte med att de skulle dela på sig men då sa jag ifrån att nu måste de skärpa till sig med sitt bråkande en gång per år iaf. Så de fick fira hos sin pappa beslutade jag och att få fira jul i ett lugn var väldigt trevligt. Julfirandet och klappöppnandet flyttade vi till den 25:e istället då hela konkarongen kom och åt julrester hemma hos oss. Så alla barnen fick öppna sina julklappar då. Dels Felix och Tuva och även Hugo och min brors lilla kille F.



Årets fester:
Både jag och Anka fyllde tant, så vi hade varsin fest med några månaders mellanrum. Båda festerna blev lyckade även fast jag började planera min fest 1 vecka innan så var det bara 2-3 som inte kunde komma.


Årets bröllop:
Anka och P gifte sig 7:e november. Jag är så jäkla glad för att hon träffade honom. Han är betydligt yngre än henne men kan ta hand om henne betydligt bättre än vad hans föregångare gjort. De passar så jäkla bra ihop och inte nog med att de gifte sig, han gjorde henne även gravid så det kvalificirer Anka till:


Årets mage:
Anka blev gravid och ska föda sitt första barn i januari 2010. Jag är så lycklig för hennes skull och det ska bli så kul att se vad det är för en liten typ som kommer dyka upp i våra liv i januari/februari.


Årets chef:
Det är min nya chef det. Han är grym och jag är så glad jag att jag vågade säga upp mig för att några veckor innan jag slutade på förra jobbet bli erbjuden detta underbara jobb som jag har nu. Jag är så otroligt lyckligt lottad. Jag har i och med min nya chef förstått hur viktig chefen är för mig och även om jag hade ett väldigt trevligt jobb tidigare med väldigt mysiga arbetskamrater, som jag för övrigt saknar som fan, så blev jobbet outhärdligt pga att jag inte kom överens med min förra chef. Hon hade verkligen ett märkligt sätt att motivera sin personal. Så att ha en ny chef som helt är motsatsen mot henne är så jävla trevligt.


Årets nyårsfirande:
Det blev hemma hos oss tillsammans med J, Felix, Tuva, Anka och P.



Årets mat:
Tillsatsfritt och kolhydratsfattigt kan jag nog sammanfatta året. Jag har tagit bort det mesta av vad tillsatser och light heter och äter mer fett och försöker att inte vara så fettskrämd och jag tycker att jag verkligen lyckats bra med det med tanke på att jag ätit light och margariner i 20 år. Nyckelhålsmärket syns inte på många matvaror här hemma längre och det har medfört att både jag och Felix har blivit av med våra livslånga eksem. Jag har börjat få en kropp som lyssnar och känner när jag är hungrig eller inte. Och när jag är duktig med kosten, där jag undviker kolhydrater och äter bra med fett så går jag både ner i vikt och håller sockersuget stången.


Årets träning:
Började träna igen vecka 49 efter flera års träningsuppehåll. Det är ett 12-veckors komma-igång-pass som jag själv utformat. Både kondition och styrketräning och nu fick jag även en pilatesboll i julklapp som skall användas flitigt. Känns jättebra även fast jag haft uppehåll nu under julhelgen. Men jag fortsätter med mina pass som om inget hänt nästa vecka igen.



Årets musikhändelse:
Spotify kom in i mitt liv och min dator. Jag börjar dock bli less på formatet de kör för den drar ganska mycket bandbredd och stör mitt övriga surfande. Så jag funderar på att säga upp mitt premiumkonto. Men nu när jag fått en ny dator så kanske jag kan ha min stationära som en mediadator med musik, filmer mm? Ska fundera lite mer på detta.


Årets grupp:
Muse. Fan vad de är bra! Hade aldrig lyssnat på de tidigare, men nu spelar jag de hela tiden. Synd att jag missade konserten (pga trötthet) i höstas när de kom till Globen.



Årets artist:

P!nk. Hon är verkligen grym och hela hennes skiva Funhouse från 2008 spelas flitigt här och i stort varenda låt på den skivan är skitabra.


Årets låt:
P!nk - Dear Mr. President. Den här låten går in i hjärtat. Ja jag vet att den kom 2007 men det spelar ingen roll, för den är nog årets mest spelade låt i det här hemmet. Här hittar ni inlägget med youtubevideon.


Årets Tv-serie:
Supernatural. Skitgrym serie om två bröder som jagar det övernaturliga. Jag såg alla säsonger under 2009 och just nu håller säsong 5 på att spelas in för fullt och visas i USA. Var några månader sedan som jag tittade. Här kan ni kika in och läsa om de avsnitt jag sett.


Årets mest lästa blogg:
Kostdoktorn kvalificerar sig hit. Jag läser alla hans inlägg för att han skriver väldigt bra om kost och hälsa och jag tror verkligen på det han och några till är inne på. Ät så naturligt mat som möjligt med lite kolhydrater så får du tillbaka din hälsa och vikt.


Året i bloggen:
404 blogginlägg under 2009. Riktigt bra jobbat för att vara mig. Skrev flest inlägg i januari och mars, då blev det 70 inlägg vardera. Minst skrev jag under juni, 11 ynkliga inlägg.


Gott nytt 2010 alla glada, sura, dumma, snälla, underbara, knäppa, tjocka, smala, vänner, ovänner, rockers osv. Till de som gillar dansband önskar jag dock skit på re ;)